Bill Gatesin uusi How to Avoid a Climate Disaster -kirja kertoo, mitä teknologisia läpimurtoja ja kattavia valtiollisia linjanvetoja tarvitaan, jotta ilmastokriisin pahemmilta vaiheilta voitaisiin välttyä.

Technology Review sanoo, että Gatesin mukaan tarvitsemme lukuisia energiantuotantoon liittyviä teknologisia läpimurtoja, jotta meillä olisi toivoakaan siivota koko ekonomiarakenteemme sekä maailman köyhimmät kolkat kasvihuonepäästöjen tuotannosta.

Gatesin kirjasta valtaosa käsittelee vaikeasti ratkaistavia alueita. Näihin lukeutuu raskas teollisuus, kuten teräs-, sementti- ja maatalousteollisuus.

Gates ymmärtää, että edes rikkaat valtiot eivät ole halukkaita toteuttamaan tarvittavia muutoksia raa’alla rahalla. Jotta muutoksia saadaan aikaan, tarvitaan innovaatioita. Niiden avulla energiaratkaisut ovat paitsi halvempia, myös poliittisesti paremmin toteutettavissa.

Gatesin mukaan tarvitaan joko ihmeeksi luettavia läpimurtoja tai valtavia teknologisia harppauksia, jotta ilmasto ei lämpenisi yli kahta astetta. Ihmeisiin lukeutuu esimerkiksi tehokas ja riittävän halpa tapa tallentaa energiaa, sillä nykyiset paristot ja akut eivät siihen pysty. Ihmeiden tapahtumiseen ei kuitenkaan voi luottaa, joten on panostettava ydin- ja fuusioteknologian kehittämiseen.

Yksi vakavimmista kompastuskivistä on ruoantuotanto. Sekä karjan ja etenkin lehmien kaasupäästöt että viljelemiseen käytettävät lannoitteet ovat merkittävä tekijä ilmaston lämpenemisessä.

Gates ei usko, että ihmisiä voidaan kieltää syömästä esimerkiksi naudanlihaa. Gates kuitenkin uskoo, että kasvipohjaisilla lihajäljitelmillä kuten Impossible Burger -kasvispihveillä päästäisiin pitkälle.

Gates pitää myös allaskasvatettua lihaa tärkeänä osana ilmastokriisin torjumista. Koska liha tuotettaisiin altaassa, sen hiilijalanjälki on merkittävästi laiduntavaa nautaa pienempi.

Gatesin mielestä kaikkien rikkaiden valtioiden pitäisikin siirtyä keinotekoisesti tuotettuun naudanlihaan mahdollisimman nopeasti.

”Makueroon tottuu, ja sanotaan, että siitä saadaan vielä paremman makuista ajan kanssa”, Gates sanoo Technology Review’lle antamassaan haastattelussa.