Oxfordin yliopiston kehittämä koronavirusrokote saa jakeluun melkoisen järeää apua, Bill ja Melinda Gatesin säätiön 750 miljoonan dollarin avustuksesta, TheNextWeb kertoo. Rahalahjoitus on osa sopimusta, jossa yliopiston lisäksi ovat osallisena lääkeyhtiö AstraZeneca, Intian seerumi-instituutti SII, epidemiavalmius- ja innovaatiokoalitio Cepi sekä kansainvälinen rokotusallianssi Gavi.

Gatesin lahjoittamilla rahoilla mahdollistetaan 300 miljoonan AZD1222-rokotteen toimitus. Ensimmäiset rokotukset on tarkoitus saada hoidettua jo vuoden 2020 puolella. Intian seerumi-instituutti hoitaa miljardin rokotteen jakelun, näistä 400 miljoonaa on tarkoitus saada perille ennen vuotta 2021.

Kaikkiaan AstraZeneca kertoo voivansa valmistaa kaksi miljardia rokoteannosta. Yhdysvaltoihin on jo varattu 300 miljoonaa annosta, Iso-Britanniaan puolestaan 100 miljoonaa. Lääkeyhtiö on kertonut hoitavansa rokotteen valmistuksen pandemian aikana kahmimatta voittoja.

Rokotteen tehosta ei tällä hetkellä ole varmaa näyttöä. Gatesin strategiana onkin tukea ainakin seitsemää eri rokotetutkimusta ja löytää niistä yksi toimiva. Rahaa tähän saattaa palaa miljardeittain. Ensimmäiset näytöt rokotteiden mahdollisesta toimivuudesta saadaan aikaisintaan elokuussa.

Gates on myös ottanut kantaa hänestä velloviin huhuihin ja salaliittoteorioihin. Gates kertoo BusinessInsiderille, ettei ole osallisena minkäänlaisessa ihmisten mikrosiruttamiseen tähtäävässä projektissa.