Microsoftin perustaja Bill Gates ilmoitti perjantaina 13.3. jättävänsä yhtiön hallituksen ja keskittyvänsä jatkossa hyväntekeväisyyteen. Gates halusi antaa ”lisää aikaa hyväntekeväisyysprojekteihin, joihin sisältyvät terveys, koulutus ja ilmastonmuutos”, hän kirjoitti LinkedIn-profiilissaan.

Eipä kulunut kauaakaan, kun Gates aloitti tiedotustyön koronaviruspandemian vuoksi. Hän avasi viikko sitten keskiviikkona internetin suurimmalla keskustelupalstalla Redditissä ketjun aiheenansa ”kysy minulta mitä tahansa COVID-19:stä” (”AMA about COVID-19”). Gates täsmensi, että kysymykset voivat koskea myös epidemioita ja pandemioita yleisemmin.

Gates kertoi toimivansa etäyhteyden kautta yhteistyössä Gatesien säätiön terveystyön johtaja Trevor Mundelin ja oman tieteellisen pääneuvonantajansa Niranjan Bosen kanssa.

Tätä uutista kirjoitettaessa kysymyslistan kärkeen oli äänestetty nimimerkillä ”nomsforall” esiintyvän opettajan tiedustelu siitä, mitä hän voisi tehdä oppilaidensa ja erityisesti vähävaraisten oppilaiden hyväksi, ja miten etäopetus onnistuisi. Gates myönsi, että kaikilla ei ole mahdollisuutta etäopetukseen, mutta hän suositteli joukkoa opetuksen verkkotyökaluja.

Toisena listalla näkyi paremmin koronavirukseen itseensä liittyvä kysymys siitä, pitääkö Gates brittiläisen Imperial Collegen laskelmia kuolleisuudesta paikkansa. Gatesin mukaan arviot, joiden mukaan yhteiskunnan täytyisi olla kiinni 18 kuukautta, jotta kuolleisuus saataisiin lähelle nollaa, ovat tarpeettoman negatiivisia.

Toim. huom. Gatesin kommentit ovat kuitenkin jo viikon vanhoja ja sittemmin pandemiatilanne on lähtenyt ympäri maailmaa jo uusille kierroksille.

Reddit-ketju löytyy täältä.