Microsoftin perustaja Bill Gates kommentoi terveysviranomaisten sekä poliittisten johtajien koronaviruksen torjuntaan liittyviä toimia, uutisoi CNBC.

Gatesin mukaan useita asioita olisi voitu tehdä pandemian aikana paremmin. Erityisesti maskien tärkeyden ymmärtämisessä kesti Gatesin mielestä liian pitkään.

”Aliarvioimme maskien tärkeyden”, Gates toteaa.

Gatesin mukaan joidenkin poliittisten johtajien skeptisyys maskeja kohtaan hidasti maskien laajempaa käyttöönottoa.

”Jotkut poliittiset johtajat auttoivat siinä, jotkut eivät", Gates sanoo mainitsematta ketään nimeltä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vältellyt maskien käyttöä eikä ole vaatinut niitä kampanjatilaisuuksissaan. CNBC:n mukaan Trump käytti maskia ensimmäisen kerran julkisesti heinäkuussa, ja sittemmin hän on kutsunut niiden käyttöä ”isänmaalliseksi”.

Myös Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on CNBC:n mukaan vähätellyt maskien vaikutusta, ja Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Boris Johnson käytti julkisesti maskia vasta heinäkuussa. Sekä Johnson että Bolsonaro ovat sairastaneet koronaviruksen aiheuttaman covid-19 -taudin.

Maskit ja rokotteet ovat yhteinen etu

Erityisen huolissaan Gates on koronavirukseen ja siihen kehitettävään rokotteeseen liittyvistä salaliittoteorioista. Gatesin mukaan ihmiset on saatava ymmärtämään, että maskia käyttämällä ja rokottamalla itsensä auttaa samalla myös muita ihmisiä.

CNBC:n mukaan Gates uskoo itse rokotteen onnistuvan ja tulevan hyväksyttäväksi joulu-tammikuun aikana. Trump on puolestaan sanonut, että rokote on mahdollinen jo ennen 3. marraskuuta pidettäviä Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

"Hyvä uutinen on, että meillä on suuret mahdollisuudet saada erittäin tehokas rokote", Gates sanoo.

Gatesin mukaan samalla rakennetaan myös parempaa reagointikykyä seuraavaan mahdolliseen pandemiaan.