MIT on äärimmäisen arvostettu teknillinen yliopisto, joten MIT Technology Review - julkaisun pyytäessä itseään Bill Gatesia vieraskolumnistiksi ja ennustamaan tämän vuoden teknologiatrendejä, hyppäsi miljardööri mukaan välittömästi.

Pitkässä kirjoituksessaan Gates vertaa moderneja teknologisia innovaatioita 6000 vuotta vanhaan keksintöön - auraan. Sen avulla on pystytty istuttamaan enemmän siemeniä ja keräämään enemmän satoa, lopulta se on suoraan tuonut ihmisille lisävuosia elämään.

Yksi Gatesin valitsemista läpimurtoteknologioista on laboratorioissa tuotettu liha. Sen avulla ei välttämättä suoraan pidennetä elämää, ovat sen kerrannaisvaikutukset huimia. Labralihan ansiosta sademetsiä kaadetaan vähemmän ja metaanipäästöt vähenevät.

Kaikki Gatesin valitsemat tämän vuoden läpimurtoteknologiat ovat:

Näppärät robotit. Nykyiset teollisuusrobotit osaavat hoitaa niille ohjelmoituja tehtäviä äärimmäisen tarkasti ja hyvin nopeasti. Ongelmatilanteissa ne ovat kuitenkin lähes avuttomia. Uudenlaiset robotit osaavat kuitenkin esimerkiksi kääntää väärinpäin liukuhihnalle eteen tulleen osan oikeinpäin

Uuden sukupolven ydinvoima. Vaikka fuusioreaktoreita ei saataisikaan kunnolla toimimaan vielä pitkään aikaan, on ydinvoiman alalla tehty valtavia läpimurtoja muutoinkin. Uudet, neljännen sukupolven fissiovoimalat ovat aiempaa turvallisempia ja halvempia rakentaa.

Keskenmenojen ennustaminen. Uuden tekniikan ansiosta keskenmenon riskiä pystytään ennustamaan huomattavasti tarkemmin. Monimutkaisten ja mahdollisesti vaarallisten operaatioiden sijasta nyt riittää pelkkä 10 dollarin hintainen verikoe.

Vatsatähystinpilleri. Erityisesti heikosta ravinnosta kärsivien ihmisten vatsa- ja suolistosairauksia päästään tutkimaan helpommin ja halvemmalla. Nukutuksen tai paksun putken nielemisen sijasta potilas nielaisee ohuen langan päässä olevan pillerin, jonka mikroskooppi lähettää kuvaa vatsalaukusta lääkärille.

Syöpärokotteet. Tällä hetkellä meneillään olevassa tutkimuksessa 560 potilaan syöpää yritetään parantaa rokotteella, joka muokataan jokaiselle potilaalle omanlaisekseen. Räätälöity täsmärokote mullistaa toimiessaan syöpähoidot kautta maailman.

Hiilidioksidisiepparit. Uudenlaiset koneet pystyisivät kaappaamaan ilmakehästä hiilidioksidia, kuluja tästä tulee arvion mukaan vain noin sata dollaria tonnilta. Kehitteillä on myös teknologiaa, joka kehittäisi kaapatusta hiilidioksidista polttoainetta.

Sydänsähkökäyrä ranteesta. Älykellojen sykemittarit eivät ole vielä kovin monipuolisia, mutta tuoreiden läpimurtojen ansiosta ranteesta saadaan pian ulos paljon nykyistä tarkempaa - ja jopa elintärkeää - tietoa.

Viemäritön wc-pönttö. Gates perusti 2011 kilpailun, jossa etsittiin uudenlaista wc-ratkaisua. Erilaisia prototyyppejä on lukuisia, kaikkien etuna bakteereiden ja sitä kautta tautien leviämisen estäminen.

Keskustelevat tekoälyt. Google Assistant, Amazon Alexa ja Siri oppivat entistä paremmiksi ja alkavat keskustella kuin oikeat ihmiset.

Lähde: Tivi