Suuret teknologiayhtiöt ovat parhaillaan tutkinnan kohteina Yhdysvalloissa. Päättäjienkin keskuudessa on noussut aiheellinen huoli siitä, että Microsoftilla, Googlella ja kumppaneilla alkaa olla käsissään liikaa valtaa.

Niinpä ilmassa leijuu mahdollisuus, että jättiläisiä ryhdytään pilkkomaan pakolla. Esimerkiksi Amazon voisi joutua erottamaan verkkokauppabisneksen ja pilvipalvelut, Google vaikkapa leikkaamaan Chrome-selaimen liiketoiminnan omaksi yhtiökseen.

Microsoftin perustaja ja pitkäaikainen johtaja Bill Gates on myöntänyt CNBC:lle olleensa naiivi: ”En ymmärtänyt, että menestys johtaa kilpailuviranomaisten tutkinnan kohteeksi päätymisen.”

”Kun yhtiö kasvaa arvoltaan mammuttiluokkaan ja vaikuttaa ihmisten viestintätapoihin, kun jopa poliittinen keskustelu käydään sen antamissa puitteissa, kun yhä enemmän liiketoimintaa ohjautuu sen läpi – silloin viranomaisten mielenkiinto herää”, hän sanoo.

Gatesin arvelun mukaan on peräti todennäköistä, että nyt käynnissä oleva tutkinta johtaa toimenpiteisiin teknojättien suhteen.