Bitcoinien louhiminen eli uusien bittirahojen luominen on käynyt viime vuosina kalliiksi, sillä kryptovaluutan ominaisuuksiin on kuulunut alusta alkaen tuotannon keinotekoisen rajoittamisen mekanismi. Mitä enemmän bitcoineja on markkinoilla, sitä enemmän tietokoneen täytyy suorittaa laskutoimituksia uuden valuutan luomiseksi.

Ongelmaa ei kuitenkaan ole, jos sähköä on käytettävissä puoli-ilmaiseksi voimalaitoksella niin sanotusti mittarin ohi. Tämän oivalsi Greenidge Generation -energiayhtiö New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja asensi kaasuvoimalansa yhteyteen noin 7000 tietokonetta bitcoinin louhintaan.

Koneista osa sijoitettiin sisälle ja osa takapihalle laivakontteihin. Tämä laitteisto rouskuttaa valmiiksi noin 5,5 bitcoinia päivässä, mikä tarkoittaa nykykurssilla noin 50 000 dollaria eli 45 000 euroa päivässä. Vuositasolla tuotto on nykyhintojen mukaan 16 miljoonaa euroa.

Bitcoin.comin tiedotteen mukaan mittarin ohi -sähkö muodostuu osittain hukkaenergiasta, jota ei voida syöttää sähköverkkoon verkon tasapainon vuoksi. Projekti toteutettiin ideasta valmiiksi neljässä kuukaudessa.

Bitcoinin louhiminen tulee muuttumaan tämän vuoden toukokuussa kaksi kertaa vaikeammaksi (niin sanottu halving), mutta Greenidgen talousjohtaja Tim Rainey arvioi Bloombergille, että heidän toimintansa pysyy edelleen kannattavana.