Maanantaina tapahtui viimein kryptomaailman pitkään odottama tapahtuma bitcoinin puolitus. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tästä lähtien bitcoinin louhijoille maksetut palkkiot ovat puolet pienempiä. Yhden bitcoinlohkon louhimisesta maksetaan nyt 6,25 bitcoinin palkkio.

Kyseessä on bitcoinin historian kolmas puolitus, aiempien tapahduttua vuosina 2012 ja 2016. Puolitus on neljän vuoden välein toistuva valuutan ominaisuus, joka torjuu inflaatiota.

Puolituksen jälkeen bitcoinin arvo on aiempina vuosina noussut rajusti. Äkkirikastumista odottaneet joutuivat kuitenkin maanantaina pettymään, sillä kryptorahan arvo pysyi vajaassa 10 000 dollarissa, missä se oli viimeisen viikon ollutkin.

Bitcoiniin sijoittaneen ei kuitenkaan kannata heittää toivoaan, sillä arvonnousu saattaa hyvinkin tapahtua viiveellä. Decryptin mukaan aiempien puolitusten vaikutus valuutan arvoon on näkynyt vasta kuukausien päästä. Vuoden 2017 bitcoinkuplan voi katsoa alkaneen kasvaa räjähdysmäisellä vauhdilla toukokuussa 2017, kun puolituksesta oli kulunut jo lähes vuosi.

Pääomasijoittaja Tim Draper ennusti maanantaina bitcoinin arvon kipuavan peräti 250 000 dollariin viimeistään vuonna 2023. Hän perustelee arvonnousua puolittumisen lisäksi dollarin inflaatiolla. Draperin mukaan bitcoinia käytetään vuonna 2023 yhtä paljon kuin dollareita, kunhan valuutan ympärille saadaan kehitettyä tarvittava infrastruktuuri.

Draper on urallaan sijoittanut muun muassa Teslaan, SpaceX:ään, Twitteriin, Skypeen, Hotmailiin ja Twitchiin. Viime vuosina mies on kohdistanut katsettaan kryptovaluutoihin sijoittamalla esimerkiksi maailman merkittävimpiin kryptovaluuttapörsseihin lukeutuvaan Coinbaseen. Draperin omaisuuden arvo on arviolta noin miljardi dollaria.

Louhijan kannalta puolitus on vähemmän iloinen uutinen, sillä sen myötä toiminnan kannattavuus laskee. Moni louhija saattaakin siis lopettaa puolituksen myötä.