Virtuaalivaluutta bitcoinin arvo ylitti 7500 dollarin rajan sunnuntaina.

Bitcoin on siis saavuttanut saman tason, jolla se oli viimeksi viime vuoden syyskuussa.

Aiemmin torstaina kryptovaluutta puhkoi 6000 dollarin rajan.

Sijoitusyhtiö Fundstratin strategi Robert Sluymer arvioi jo viime viikolla, että kuuden tonnin rajapyykin ohittaminen tarkoittaa virtuaalivaluutan toipumisen todella alkaneen. Sluymerin mukaan lähiaikojen hintanotkahdukset ovat ostopaikkoja.

Tällä hetkellä bitcoinista maksetaan kryptovaluuttoja seuraavan Coinmarketcapin mukaan hieman yli 7064 dollaria. Vuoden alusta nousua on nyt yli 91 prosenttia.

Kauppalehti muistuttaa, että Fundstratin perustaja Tom Lee on arvioinut bitcoinin yltävän jopa lähelle vuoden 2017 huippua, eli lähes 20 000 dollariin, seuraavan vuoden aikana. Leen samainen ennustus meni tunnetusti pieleen viime vuonna, kun bitcoin syöksyi huippulukemista alle 3 200 dollariin.

Härkäpäisenä Bitcoin-sijoittajana tunnettu entinen Goldman Sachsin investointipankkiiri Michael Novogratz uskoo 20 000:n ylittyvän seuraavan 18 kuukauden aikana.

Novogratzin mukaan vain laajamittainen hakkerointi tai yllättävä sääntely voisivat muuttaa suuntaa.

Viime aikoina tosin edes hakkerit eivät ole horjuttaneet sijoittajien intoa. Tällä viikolla yksi suurimmista kryptovaluutan markkinapaikoista, Binance, kertoi hakkereiden vieneen sen käyttäjiltä noin 40 miljoonan dollarin arvosta bitcoinia.

Viimeisen viikon aikana maailman pörsseissä nähty notkahdus ei myöskään näytä hidastaneen bitcoinin hidasta kipuamista.

Fundstratin raportti kertookin, että bitcoinin korrelaatio osakemarkkinoihin on kasvavassa määrin negatiivinen. Markkinaindeksien laskiessa virtuaalivaluutta siis kipuaa ylös.

Korrelaatio S&P 500 -indeksiin oli -3,2 prosenttia. Kiintoisaa on se, että korrelaatio kultaan on vahva, +12,6 prosenttia.

Nähtäväksi jää, luottavatko sijoittajat bitcoiniin kullan kaltaisena arvon säilyttäjänä, kun kyseessä on väkivaltaisesti heilahteleva ja riskialtis tuote.

”Jossain määrin on tapahtunut pieni ihme,” Novogratz arvioi.

”Väittely on ohi, ja bitcoin voitti. Ihmiset ympäri maailmaa näkevät sen nyt pätevänä arvon säilyttäjänä.”

Vastakkaisen näkemyksen Novogratzille esitti skeptikko, ”Tohtori tuhona” tunnettu taloustieteilijä Nouriel Roubini.

”Kryptovaluutalla ei ole mitään perustaa menestyä. Se on kaikkien kuplien äiti ja isä,” Roubini tiivisti.

Bitcoin lanseerattiin vuonna 2009. Lohkoketjuteknologiaan perustuvasta kryptovaluutasta on toivottu vaihtoehtoa jopa pankkijärjestelmälle. Virtuaalivaluutalle varsin raju arvonvaihtelu on tyypillistä.