Vuoden 2020 toukokuussa on tarkoitus toteuttaa bitcoinin niin sanottu puolitus (halving). Operaatiossa itse kryptovaluutalle ei tapahdu mitään, mutta uusia virtuaalikolikoita luovan louhimisen tuotto leikataan puoleen. Tämä hillitsee louhimisintoa ja siten rajoittaa uusien virtuaalikolikoiden syntyä. Jos kolikoita syntyy järjettömiä määriä, ne kärsivät inflaatiosta.

Puolittaminen auttaa turvaamaan arvon, saksalaisten mielestä vaikutus on paljon suurempikin, Decrypt kirjoittaa. Bayern LB ennustaa raportissaan, että yhden bitcoinin arvo voisi puolituksen jälkeen olla jopa 90 000 dollaria.

Jos saksalaiset ovat oikeassa, arvonnousu olisi todella huima. Tähän asti bitcoinin arvo on ollut korkeimmillaan hieman alle 20 000 dollarissa vuoden 2017 lopussa. Nyt arvo on liikkunut 10 000 dollarin rajan kummallakin puolen käytyään välillä paljon alempanakin.

Ennuste rajulle arvonnousulle perustuu sille oletukselle, että uusia bitcoineja syntyy huomattavasti nykyistä vähemmän, koska louhinta ei enää innosta monia. Tämä johtaisi jonkin asteiseen niukkuuteen. Toisaalta: miksi ei innostaisi, jos kryptovaluutan arvo kapuaa taivaisiin?

Bayern LB toteaakin raportissaan: ”Parhaatkin tilastolliset mallit voivat pettää surkeasti, kun yritetään ennustaa tulevaa.”

Esimerkiksi toisen kryptovaluutan, litecoinin, puolitus tuotti sijoittajille pettymyksen. Sen arvo nousi ennen puolitusta, mutta laski sen jälkeen merkittävästi.