Britannian finanssivalvonnasta vastaava viranomainen FCA sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ovat ottaneet kantaa kryptovaluutta bitcoinia koskevaan sääntelyyn, uutisoi Financial Times.

Bitcoin on aiheuttanut eurooppalaisille sääntelyviranomaisille päänvaivaa sekä nopeiden arvonheilahduksien että kryptovaluuttaan liitettyjen rahanpesuepäilyjen vuoksi.

FCA kuvasi bitcoiniin liittyvää epävarmuutta aiemmin tällä viikolla suorasukaisesti toteamalla, että jokaisen kryptovaluuttaan investoivan tulee varautua siihen, että hankkeessa voi menettää kaikki rahansa.

EKP:n pääjohtaja Lagarde jakaa brittivalvojan huolen. Hän toteaa, että bitcoiniin liittyvät rikostutkinnat ovat osoittaneet selvästi, että kryptovaluuttaa on käytetty hyväksi rahanpesussa.

”Jos on olemassa porsaanreikiä, niitä käytetään. Se jos mikä osoittaa, että tarvitaan maailmanlaajuista yhteiskoordinointia, monisuuntaisia toimia”, Lagarde toteaa.

EKP:n pääjohtaja vaatiikin, että kryptovaluutan pelisäännöt sovitaan yhteisesti globaalilla tasolla, mahdollisesti maailman kehittyneimpien talouksien, G7- tai G20-maiden kesken.

Bitcoinin hinta nousi viime vuonna yli 300 prosenttia. Vielä tammikuun alussa kryptovaluutan hinta nousi 40 prosenttia ja saavutti toistaiseksi korkeimman hintatasonsa, yli 40 000 dollaria. Sen jälkeen hinta on pudonnut liki 20 prosenttia ilman selkeää indikaattoria.

Perjantaina 22.1. kryptovaluutan arvo oli hieman yli 31 300 dollaria.

Lagarden ulostulo ei ole jäänyt huomiotta Suomessakaan. SDP:n europarlamentaarikko, entinen kansanedustaja ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma otti kantaa kryptovaluuttaan liittyviin riskeihin Twitter-tilillään.

”EKP:n pääjohtaja Lagardelta tärkeä kannanotto bitcoin-keskusteluun. Bitcoiniin liittyy riskejä rikollisen toiminnan rahoituksesta ja rahanpesusta. Merkittävä uhka – tarvitaan parempaa sääntelyä niin digivaluuttojen hallintaan kuin rahanpesun lopettamiseen”, Heinäluoma kirjoittaa.