Wired ja Gizmodo väittivät jo vuonna 2015 selvittäneensä Craig Wrightin olevan Nakamoto. Täyttä varmuutta ei kuitenkaan saatu.

  • Lue myös: "Bitcoinin keksijä paljastui" – totta vai suuri huijaus?

Vähän myöhemmin Wright päätti tunnustaa olevansa Nakamoto. Hän antoi todisteeksi Nakamoton lohkoketju-allekirjoituksen, mikä itsessään ei riittänyt vakuuttamaan kansaa. Wright lupasi lisää todisteita, mutta päätti sitten kuitenkin toisin ja aikoi vetäytyä julkisuudesta.

Sittemmin Wright ajautui oikeusriitaan entisen kumppaninsa eli tietoturvaekspertti Dave Kleimanin perikunnan kanssa kanssa.

Kleiman ja Wright louhivat vuosina 2009-2011 yli miljoona bitcoinia. Kun Kleiman kuoli, perikunnan mukaan Wright otti ja kaappasi kaikki bitcoinit omiin taskuihinsa käyttäen väärennettyjä asiakirjoja.

Bloomberg kertoo, että tapausta puiva tuomari oli Kleimanin perikunnan kanssa samaa mieltä. Tuomarin mukaan Wright ei paitsi toimittanut oikeusjutun selvittämiseen tarvittavia asiakirjoja ajoissa, myös valehteli todistajanaitiossa väittäessään, ettei tiedä missä kaikki ne tuhannet bitcoinit edes ovat.

”Tohtori Wrightin käytös ei vakuuttanut minua siitä, että hän olisi kertonut totta. Käsissämme on vahva ja kiistaton aihetodisteista saatu lopputulos, jonka mukaan Wright tieten tahtoen loi väärennettyjä asiakirjoja”, tuomari totesi.

Tuomarin päätöksellä Wrightin on luovutettava Kleinmanin perikunnalle puolet entisen aisaparin louhimasta omaisuudesta, eli yli 410 000 bitcoinia. Bitcoinin tämänhetkinen arvo on yli 9000 euroa, joten Kleinmanin perikuntaa odottaa 3,7 miljardin euron bitcoin-potti.

Tuomari ei kuitenkaan vielä julistanut tapausta loppuunkäsitellyksi, eli Wright voi edelleen taistella asiasta.