Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Koneeni toiminta pysähtyi kuin seinään surffatessani netissä. Kuva vain jäätyi, eikä Windows tarjonnut edes sinistä ruutua. Nappasin virrat pois ja päälle, mutta kone ei inahdakaan eikä anna mitään signaalia ruudulle, ei emolevyn omalla eikä erillisellä näytönohjailmella.

Jäähdytinpropelli pyörii ja emolevyn huomioledit toimivat, mutta hiiren ja näppiksen ledit pimeänä. Olen kokeillut muistikampoja yksittäin, irroittanut kaikki ylimääräiset laitteet sekä nollannut biosin patterin poistamalla, irroittanut ja kytkenyt takaisin kaikki mahdolliset irtoavat komponetit sekä puhdistanut pölyt pois. Virtalähteenkin vaihdoin toiseen eikä missään haise palaneen käry. Mitä Mikrobitti tuumii tilanteesta?

Anomuumi

Kuvauksesi perusteella olet jo kokeillut varsin kattavasti mahdolliset vikapaikat, joten vaihtoehtoja ei juuri ole. Tarkista vielä, että kaikki virtaliittimet ovat tukevasti kytkettyinä. Mikäli ne ovat kunnossa, on vika todennäköisesti emolevyssä tai mahdollisesti jopa prosessorissa. Selvittäminen vaatii, että kokeilet prosessoria toisella emolevyllä ja toisinpäin. Samalla emolevyn vaihtovaivalla kannattaa tarkistaa vielä kerran myös muistikampojen toimivuus.

Mikko Lindholm

Käytän uusia usb-muistitikkuja Windows-maailmassa. Kun alustan tikun käyttöön, mikä on paras tiedostojärjestelmä? Kooltaan tikut ovat 16–64 gigatavua.

Vesa Kivinen

Jos tikkuja aikoo käyttää ­Windows-maailman ulkopuolella, ntfs-tiedostojärjestelmä kannattaa unohtaa. Monikäyttöisimpiä ovat fat32- ja exfat -tiedostojärjestelmät. Iäkkäämmässä fat32:ssa on enemmän rajoituksia tiedostojen maksimikoolle.

Mikko Lindholm

Onko Windows 10:ssä ominaisuutta, jolla pystyisi tekemään virtuaalisen dvd-aseman tietokoneeseen? Kyseessä on dvd-levyillä toimitettu vieraan kielen opiskeluohjelma. Loin tietokoneelle kansion, jonne kopioin dvd-levyn sisällön. Seuraavaksi yritin avata ohjelman levylle tehdystä kopiosta. Sain ilmoituksen, ettei dvd-levyä löydy. Mikä olisi helpoin tapa luoda virtuaalinen dvd-asema?

Vesa Kivinen

Aluksi täytyy luoda fyysisestä dvd-levystä tietokoneellesi niin kutsuttu levykuvatiedosto, ISO Image File. Apuohjelmia tähän löydät verkosta esimerkiksi hakusanoilla ”how to create iso image file from dvd”. Kun olet luonut levykuvatiedoston, klikkaa tiedostoa hiirulaisen kakkospainikkeella ja valitse valikosta ”mount”. Tämän jälkeen tiedoston sisältö näkyy virtuaalisena dvd-asemana.

Mikko Lindholm

Haluan kloonata ssd-levyni sisällön Samsungin 960 Evo -levylle. Samsung Data Migration -työkalulla kloonausyritys tyssää virheilmoituksen ”Cloning failed. -00001 [ffffffff]”. Olen päivittänyt Samsungin nvme-ajurit ja tarkistanut, että tietokoneeni uefi ja käyttöjärjestelmä tunnistavat uuden levyni. Kokeilin myös alustaa levyn Windowsin työkaluilla, mutta nekään eivät suostuneet sen käsittelyyn. Käyttöjärjestelmä on Windows 10. Mitä tehdä?

Vääpeli, Puuppola-City

Kuvailemasi oireet viittavaat väkevästi siihen, että uusi levysi on viallinen. Suoraviivaisinta on hakea uusi tallennusmedia, koska kotikonstein ei levyä korjata.

Mikko Lindholm

Läppärilläni on kielten ääntämisen harjoitusohjelma. Se toistaa ensin sanan ja näyttää sen kirjoitettuna ruudulla. Minun olisi äännettävä sana esimerkin mukaan, jotta voin verrata suoritustani alkuperäiseen. Mikrofonini ei kuitenkaan äänitä harjoittelua.

Käyttöjärjestelmä on Windows 10. Mitä kaikkea tulisi tarkistaa? Jossain lienee asetus väärässä asennossa?

Vesa Kivinen

Klikkaa kakkosnapilla tehtäväpalkin kaiuttimen kuvaa ja pääset tarkastelemaan äänentallennusvälineiden valikkoa. Katso, ettei mikrofonia ole mykistetty ja käytössä on oikea mikrofoni, mikäli vaihtoehtoja on useampia.

Pasi Revonmäki