Yhdysvalloista rantautunut Black Friday on verkkohuijarille vuoden kohokohta, muistuttaa turvayhtiö.

Suomalaiset kuluttivat verkkoshoppailuun viime vuonna yli 3 miljardia euroa. Yhä useampi tekee ostoksensa suurina alennuspäivinä kuten Black Fridayn, seuraavan viikon Cyber Mondayn tai joulun ale-tarjousten aikaan.

Samaan aikaan liikkeellä on runsaasti rikollisia, jotka hyötyvät huolimattomista ja kiirehtivistä shoppailijoista.

Vakuutus- ja turvayhtiö mySafety varoittaa tiedotteessaan , että markkinapäivät innostavat huijareita luomaan tilausansoja.

”Kun kaikki on edullista, ihmiset eivät välttämättä kiinnitä huomiota epäilyttävän edullisiin tuotteisiin, jotka voivatkin olla pelkkää huijausta”, tiedotteessa todetaan.

Yleisimpiä verkkokauppahuijauksia ovat niin sanotut euron huijaukset: ostaja on jollain sivustolla, jossa hänelle ponnahtaa eteen ikkuna. Tarjouksessa pyydetään osallistumaan kilpailuun tai tilaamaan arvokas tuote kotiin vain euron hintaan. Kun ihminen on näpytellyt maksukorttinsa tiedot, vahinko on valmis.

”Myöhemmin selviää, että hän on sitoutunut palveluun, jota ei ole olemassa ja josta voidaankin veloittaa satoja euroja kuukaudessa”.

Hankalia tapauksista tekee se, että ne ovat useasti laillisia huijauksia. Kuluttaja ei vain aina löydä monen klikkauksen takaa tilausehtoja, joissa kerrotaan, mihin hän on sitoutunut.

Kannattaa aina tarkistaa verkkokaupan yhteystiedot, jotta tiedät, kenen kanssa asioit. Tilausta ei kannata hyväksyä kiirehtimällä. Muista varoa myös väärennettyjä, mutta aidonnäköisiä verkkosivuja. Maksutietoja kalastellaan myös esimerkiksi huijaussähköpostien avulla.

Lähde: Tivi