Amerikkalainen teknologiayritys on kehittänyt tekniikkaa, jolla tyypillisesti lyhyen matkan käyttöön tarkoitettua bluetooth-signaalia voidaan käyttää jopa kymmenien kilometrien etäisyydellä.

Bluetooth on 2,4 gigahertsin taajuuskaistalla toimiva radiotekniikka, joka tunnetaan esimerkiksi tietokonehiirien ja kaiuttimien yhteydessä. Teollisissa sovelluksissa sillä saavutetaan kilometrienkin mittainen kantama.

Nyt Texasin osavaltion Irvingissä sijaitseva Apptricity on kehittänyt lähettimen, jolla bluetooth-yhteyttä voidaan pitää jopa yli 30 kilometrin etäisyydelle. Tähän mennessä Apptricityn saavuttama ennätysetäisyys on 38 kilometriä, ja se kehittää Yhdysvaltain puolustusministeriölle versiota, joka lähettäisi yhteyttä jopa 80–120 kilometrin etäisyydelle.

Asiasta kertovan IEEE Spectrumin mukaan etäisyyttä voidaan kasvattaa pitämällä lähetystaajuuden spektri hyvin kapeana, toisin sanoen hyvin tarkasti tietyllä taajuudella.

Apptricity tavoittelee keksinnölle kaupallista markkinaa esimerkiksi kaupunki- ja kuntasektorille, joka haluaa pitää kirjaa hälytys- ja huoltoajoneuvojensa sijainnista ja kunnosta. Toinen mahdollinen käyttötarkoitus olisi suurissa sairaaloissa, joissa on syytä olla tarkkaan tietoinen, missä kalliit ja kriittiset laitteet, kuten hengityskoneet tai sydänmonitorit kulloinkin sijaitsevat.

Yhtiön mukaan se on saanut tiedusteluja jopa yrityksiltä, jotka haluaisivat käyttää bluetoothia lemmikkieläinten sijainnin jäljittämiseen matkapuhelinsovelluksen avulla.

Bluetoothin etuna lte- tai satelliittijäljitykseen on se, että se ei vaadi yhteyttä esimerkiksi mobiiliverkkoon, joten periaatteessa tekniikka voisi tulla halvemmaksi.