Kesällä paljastunut uusi bluetooth-ohjelmiston haavoittuvuus uhkaa miljardeja puhelimia, tabletteja, tietokoneita ja iot-laitteita ympäri maailman, kirjoittaa ZDNet.

Purdue Universityn tietoturvatutkijat ovat antaneet haavoittuvuudelle nimen BLESA (Bluetooth low energy spoofing attack), mikä viittaa laajalti käytettyyn ble-standardiin. Ble-standardin hyötynä perinteiseen bluetooth classiciin on huomattavasti pienempi virrankulutus.

Bluetooth-yhteyksien tietoturvaa on toki tutkittu laajalti aiemminkin, mutta valtaosa tutkimuksista on keskittynyt yhteydenmuodostamisen paritusvaiheeseen. Uusi haavoittuvuus ilmenee kuitenkin vasta varsinaisen parituksen jälkeen laitteiden yhdistyessä uudelleen. Uudelleenyhdistäminen tapahtuu joka kerta, kun laitteet esimerkiksi liikkuvat kantaman ulkopuolelle ja takaisin.

Uudelleenyhdistämisen autentikoinnissa havaittiin puutteita, joita hyödyntämällä hyökkääjät voivat päästä hallinnoimaan, millaisia viestejä bluetoothia hyödyntävät sovellukset näyttävät käyttäjälleen. Purdue Universityn demovideossa tutkijat hakkeroivat Oura-älysormuksen ja lähettävät sovellukseen ristiriitaista tietoa sormuksen akun lataustilasta.

BLESA-hyökkäyksessä hyökkääjät voivat esimerkiksi ensin tehdä palvelunestohyökkäyksen, joka pakottaa bluetooth-yhteyden offline-tilaan ja sen jälkeen pakottaa haavoittuvan uudelleenyhdistyksen. Näin hyökkääjille avautuu takaovi sovelluksiin.

Tutkijoiden mukaan Linux-, Android- ja iOS-pohjaiset ble-ohjelmistot ovat haavoittuvia, mutta Windows-laitteet ovat hyökkäykselle immuuneja. Applen kerrotaan korjanneen vian, mutta Android-laitteet olivat yhä vaarassa ainakin elokuussa, kun tutkimus julkaistiin. Linuxin iot-laitteisiin on myös tulossa korjaus.