Viime vuoden lopulla leviämään lähtenyt bottiverkko Satori leviää taas vauhdilla uudenlaisissa laitteissa, joista jopa 40 000 voi päätyä bottiverkon osiksi. Leviämisen mahdollistava haavoittuvuus on korealaisen laitevalmistajan Dasan Networksin laitteissa, mutta valmistaja ei ole osoittanut merkkejä halukkuudestaan korjata ongelmaa, Ars Technica kertoo.

Satori on muunnelma avoimena lähdekoodina levitetystä Mirai-bottiverkosta, jota käytettiin laajoihin palvelunestohyökkäyksiin internetissä vuonna 2016.

Viime joulukuussa Satori levisi alle 12 tunnissa kaikkiaan 100 000 laitteeseen. Silloin kohteina olivat RealTekin ja Huawein reitittimet. Viime kuussa bottiverkko päivitettiin hyödyntämään kryptovaluuttalouhinten haavoittuvuutta, joilla hyökkääjät keräsivät itselleen tuhansien dollareiden voitot.

Lisäksi Satori on levinnyt muihinkin nettiin kytkettyihin laitteisiin kuten kameroihin.

Ars Technican mukaan Satorin tuorein kohde voi lisätä sen vahvuutta jopa 40 000 laitteen verran, ellei valmistaja paikkaa leviämisen mahdollistavaa haavoittuvuutta. Tällä hetkellä valtaosa tatunnoista on tapahtunut Vietnamissa.

Haavoittuvuus ei ole erityisen tuore, vaan tietoturvayhtiö SecuriTeam kertoo raportoineensa siitä Dasan Networksille jo lokakuussa. Valmistaja ei kuitenkaan ole reagoinut sen yhteydenottoihin.

Satorin lisäksi maailmalla leviää tuhansia muita Mirai-variantteja, Ars Technca kirjoittaa. Ne kuitenkin perustuvat lähinnä helppojen oletussalasanojen hyödyntämiseen leviämiskeinona. Satori sen sijaan osaa hyödyntää myös laiteohjelmistojen muita haavoittuvuuksia, joita ei palkata välttämättä ikinä.

Ars Technican haastattelema RadWare-yhtiön tietoturvatutkija Pascal Geenens kertoo, että Satorin tarkoitus ei ole toistaiseksi selvä. Hyökkääjiä kuitenkin vaikuttaisi kiinnostavan esimeriksi rahanteko varastamalla laskentaresursseja kryptovaluutan louhintaan.

Lähde: Tivi