Brave perustuu samaan Chromium-alustaan kuin moni muukin selain. Chromium-pohjaisista selaimista tunnetuin on luonnollisesti Googlen Chrome, ja myös Microsoftin Edge on vaihtanut Chromiumiin.

Jos kaikki selaimet ovat perustaltaan samaa tavaraa, onko mitään väliä mitä niistä käyttää?

Voi hyvinkin olla, sillä selaimista ainakin Brave yrittää tehdä itseään tykö lupauksilla käyttäjien yksityisyyden suojaamisesta. Braven hampaissa on ollut etenkin Chrome Googlen näköjään pohjattoman tiedonjanon vuoksi. Äskettäin Brave teki Googlesta tutkintapyynnönkin tietosuojaviranomaisille.

Vanhan viisauden mukaan lasitalossa asuvan ei pitäisi heitellä kiviä – eli omista kaapeista ei saisi löytyä mörköjä, kun muita käy moittimaan. Braven toiminnan ylle on heitetty ikävä epäilyksen varjo, kirjoittaa Decrypt.

Brave-käyttäjät huomasivat, että selain ohjaa eräiden tunnettujen kryptovaluuttapörssien sivuille pyrkivät muualle kuin tavallisiin osoitteisiin. Käytännön takana on se, että Brave saa sitten rahaa näiltä kryptovälittäjiltä. Esimerkiksi Binance on nimetty tässä yhteydessä.

Läpinäkyvyydellä kehuskelevan selaimen ei pitäisi tällaista tehdä, ei ainakaan käyttäjiltä lupaa kysymättä tai näitä informoimatta.

Käryn käytyä Braven toimitusjohtaja Brendan Eich pahoitteli tapahtunutta Twitterissä: ”Olen pahoillani, asia on korjattu. Lupaan, ettemme enää ikinä kajoa osoiteriville kirjoitettuihin osoitteisiin.”

Eich ei kuitenkaan malttanut olla puolustautumatta. Kiistanalainen käytäntö oli kuulemma havaittavissa selaimen lähdekoodissa, jota kuka tahansa on voinut käydä tutkimassa Githubissa. Ei siis mitään salaista hämärähommaa, eihän.

Eich vakuuttaa myös, etteivät Binance ja kumppanit ole kyenneet millään tavoin tunnistamaan sivuilleen tulevia Brave-käyttäjiä.