Brittien tuore pääministeri Boris Johnson ratsasti maineeseen ja valtaan brexit-puheilla ja -lupauksilla, joista monet on osoitettu tarkoitushakuisiksi valheiksi. Johnson ei halua tulla leimatuksi yhden asian mieheksi, joten häneltä riittää huomiota muillekin aiheille.

BBC kirjoittaa, että pääministeri ei pidä hyväksyttävänä Britannian valokuituverkkojen tilannetta. Vain 7 prosenttia maan kiinteistöistä on liitetty valokuidulla dataverkkoon. Tällä hetkellä voimassa olevan suunnitelman mukaan sadan prosentin kattavuuteen päästäisiin vuoteen 2033 mennessä.

Johnson pitää tätä ”naurettavan kunnianhimottomana” ja sanoo haluavansa maaliviivan siirrettäväksi vuoteen 2025.

Asioista aidosti perillä olevat tahot, jotka edustavat muun muassa operaattoreita ja verkkoyhtiöitä, vastasivat puheisiin lähettämällä yhteisen avoimen kirjeen pääministerille.

Kirjeessä todetaan, että Johnsonin vaatimaan määräaikaan pääseminen edellyttäisi monen merkittävän ongelmakohdan ratkaisemista erittäin nopealla aikataululla, muuten ei toive toteudu.

Kaksi esteistä ovat ainakin sellaisia, joiden kaataminen olisi todennäköisesti Johnsonille erittäin vastenmielistä. Kirjelmöijät toteavat, että asukkaat eivät välttämättä saa halutessaan valokuituyhteyttä, ellei kiinteistönomistajia velvoiteta sallimaan kuitujen vetäminen. Toinen pakottamista vaativa kysymys koskee uusia rakennushankkeita: kuituyhteyksien edellyttämä kaapelointi pitäisi määrätä pakolliseksi.

Kolmas ratkaisua vaativa asia liittyy kuituverkkojen verotukseen, joten sen Johnson voisi kenties selvittääkin. Neljänneksi esiin otetaan taas pahempi rasti: osaavaa työvoimaa ei riitä, eikä tilannetta helpota lainkaan työvoimapula, jota brexitin ennakoidaan aiheuttavan.