Britanniassa voimassaoleva Investigatory Powers Act tunnetaan paremmin nimellä Snooper’s Charter. Kyseessä on laki massavalvonnasta, joka ihmisoikeusjärjestön mukaan rikkoo kansalaisten ihmisoikeuksia. Valitustuomioistuin oli järjestön kanssa samaa mieltä.

Snooper’s Charter antaa viranomaisille suhteellisen vapaat kädet seurata kansalaisten internetin käyttöä sekä puheluita. Kyseessä on massavalvonta, jossa kansalaisten oikeus yksityisyyteen jää sivurooliin, Cnet kirjoittaa.

Valitusoikeusistuimen mukaan nykyinen lainsäädäntö ei rajoita vakoilua koskemaan vain vakavista rikoksista epäiltyjä. Lisäksi laki sallii viranomaisille liian helpon pääsyn yksityisluontoiseen tietoon, ilman asianmukaisten prosessien läpikäyntiä muiden viranomaisten kanssa.

Oikeusistuimen päätös tarkoittaa sitä, että Snooper’s Charteria voi olla pakko muuttaa. Tämä ilahduttaisi suunnattomasti oikeusprosessin vireille laittanutta ihmisoikeusjärjestö Libertyn kansalaisoikeuspomoa, Martha Spurrieria.

”Tämä tuomio kertoo ministereille kristallin kirkkaasti, että he rikkovat kansalaisten ihmisoikeuksia. Yksikään poliitikko ei ole lain yläpuolella. Koska hallitus lakkaa käymästä vaihtokauppaa tuomareiden kanssa ja laatii sellaisen valvontalain, joka kunnioittaa demokraattisia vapauksiamme?”, Spurrier kysyy.