Iso-Britannia aikoo kieltää matkapuhelinten kädessä pitämisen ajon aikana ensi vuodesta alkaen, BBC uutisoi. Uusi laki tekee selkeämmäksi säännöt, jotka koskevat kännykän käyttöä autossa.

Tällä hetkellä Iso-Britannia kieltää puheluiden soittamisen ja tekstiviestien lähettämisen ajon aikana. Uuden lain myötä kuski ei saa ottaa puhelinta lainkaan käteensä ajon aikana edes liikennevaloihin tai jonoon pysähtyessä.

Poikkeuksena on turvallisesti parkkeerattu auto tai hätänumeroon soittaminen, Ison-Britannian hallitus kertoo tiedotteessaan. Puhelinta saa käyttää myös maksamiseen autokaistoilla kuten pikaruokaravintoloiden kassoilla.

Kuningaskunnan liikenneministeriön mukaan handsfree-toiminnon käyttö on edelleen sallittua, kunhan puhelin on kytketty asianmukaisesti esimerkiksi puhelintelineeseen tai bluetooth-yhteyden kautta ennen ajon aloitusta.

Lain rikkomisesta seuraa kuusi rangaistuspistettä ja 200 punnan eli noin 220 euron sakko. Lakia tullaan soveltamaan kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuoden 2021 alusta lähtien.

Suomessa 2020 voimaan astuneen tieliikennelain mukaan on sallittua pidellä matkapuhelinta kädessään, kun auto on pysähtynyt esimerkiksi liikennevaloihin.