BBC kirjoittaa, että toistaiseksi virallisesti vahvistamattomien tietojen mukaan Britannia on valmis päästämään Huawein mukaan 5g-hankkeisiinsa. Aivan vapaita käsiä ei kuitenkaan olla antamassa, vaan kiinalaisyhtiötä ei haluta päästää aivan verkon ytimeen. Siltä kuitenkin voidaan hankkia antennien kaltaista vähemmän kriittistä teknologiaa.

Maan digiasioista vastaava ministeri Margot James hillitsi kuitenkin puheita ilmoittaen, ettei lopullista päätöstä Huawein suhteen ole vielä tehty.

Huawei sen sijaan ehti jo tuulettaa ennakkotietoja. Se sanoo olevansa erittäin iloinen siitä, että britit ovat valinneet ”todisteisiin pohjaavan” lähestymistavan asiaan. Yhdysvaltain lietsoma Huawein vastainen mieliala perustuu pitkälti mahdollisiin skenaarioihin, ei siihen että kenelläkään olisi todellista näyttöä väärinkäytöksistä. Puhe tosin on ollut pitkälti peloista, joista ei välttämättä pystyttäisikään todistamaan.

USA:n tiedustelupalvelu CIA tosin väitti pari päivää sitten, että Huawei on saanut rahoitusta Kiinan asevoimilta, Kansallisen turvallisuuden komissiolta ja maan tiedustelukoneistoon kuuluvalta kolmannelta elimeltä.

Myöskään brittien omat turvallisuuselimet eivät vielä luota täysin Huawein viattomuuteen, vaikka pitävätkin sen teknologioiden käyttöä suhteellisen turvallisena.

Jos Britannia tosiaan ottaa Huawein 5g-verkkoteknologiatoimittajakseen, se on menossa eri raiteille monen kumppaninsa kanssa. Esimerkiksi muuten läheinen vaikkakin maantieteellisesti kaukainen ystävä Australia on ottanut hyvin jyrkän linjan asiassa.