On toisteltu toistamasta päästyäkin sitä, että Huawei saattaa avustaa Kiinan tiedustelupalvelua vakoilupuuhissa. Yhtiö on kiistänyt tämän yhtä usein, sen mukaan moisesta ei ole mitään todisteita. Tämä onkin totta, sillä syytökset ovat perustuneet pitkälti spekulaatioihin.

BBC kirjoittaa, että brittiparlamentin selvityksen mukaan asiaa ei tarvitse enää puntaroida. Sen mukaan on olemassa selvät todisteet Huawein ja Kiinan kommunistisen puolueen organisaation yhteistyöstä.

Vähemmän yllättäen Huawei kiistää asian: ”Raportilta puuttuu uskottavuus, koska se pohjautuu mielipiteisiin eikä faktoihin.”

Niin tai näin, raportin seuraukset voivat olla hyvinkin konkreettisia. Parlamentissa ollaan sitä mieltä, että hallituksen on kenties kiirehdittävä aikataulua, jonka puitteissa Huawein laitteet on poistettava Britannian verkoista.

Nyt on voimassa linjaus, jonka mukaan tämän vuoden jälkeen ei pidä ostaa Huawein 5g-laitteita ja jo asennetut on poistettava käytöstä vuoteen 2027 mennessä. Tuon takarajan aikaistamista kahdella vuodella esitetään harkittavaksi.

Todisteena Kiinan valtion ja Huawein yhteyksistä raportissa esitetään etenkin yhtiön saama rahoitus. Valtion sanotaan rahoittaneen kolmen viime vuoden aikana Huawein kasvua yli 60 miljardilla eurolla, minkä ansioista laitteita on voitu myydä ”naurettavan alhaisilla hinnoilla”.

”On selvää, että Huawei on vahvasti sidoksissa Kiinan valtioon ja kommunistipuolueeseen, vaikka se väittää muuta. Tämän todistaa yhtiön omistuspohja ja sen saama rahoitus”, raportissa todetaan.

Siinä sanotaan myös, että tutkijoiden mielestä Huaweilla on ollut sormensa pelissä erilaisissa tiedusteluun, turvallisuuteen ja immateriaalioikeuksiin liittyvissä toimissa.