It-palveluyhtiö CGI on kehittänyt ohjelmistorobotiikkaa hyödyntävän ratkaisun, jonka avulla koronarokotukset sujuvat aiempaa nopeammin. Botin avulla rokotetietojen syöttäminen helpottuu ja ne siirtyvät automaattisesti suoraan potilastietojärjestelmään.

”Rokobotti”-niminen ratkaisu voi CGI:n tiedotteen mukaan jopa puolittaa rokotuksiin kuluvan ajan. Tällä hetkellä rokotuksiin tarvitaan kaksi hoitajaa, joista toinen hoitaa itse rokottamisen ja toinen kirjaa potilaan tiedot ylös. Kirjaaminen vie enemmän aikaa kuin varsinainen rokottaminen, ja manuaalisen kirjauksen takia tietojen laatu vaihtelee. Kirjatut tiedot saattavat olla puutteellisia ja niissä saattaa esiintyä kirjoitusvirheitä.

Käytännössä botti mahdollistaa nopeamman rokotustahdin vapauttamalla pelkkiä kirjaustöitä tekevät hoitajat rokottamaan potilaita. Automatisoinnin ansiosta myös rokotuskirjausten laatu paranee ja tiedot ovat ilman viiveitä käytössä kansallista tilastointia ja seurantaa varten.

CGI:n terveydenhuollon asiantuntija Lasse Mäkelä kertoo saaneensa idean terveydenhuollon viranomaisten kanssa käymistään keskusteluista. Sen jälkeen Rokobotti kehitettiin yhteistyössä yhtiön robotiikan asiantuntijoiden kanssa.

”Olen taustaltani itsekin sairaanhoitaja, joten ymmärrän hyvin, miten tärkeää on saada pakolliset kirjaukset hoidettua mahdollisimman vaivattomasti. Rokobotin avulla voimme helpottaa paitsi ammattilaisten työtä myös terveydenhuollon resurssipulaa, kun massarokotukset pääsevät käyntiin”, Mäkelä sanoo tiedotteessa.