Googlen Chrome-selaimen uusin vakaa versio on nyt 90, kirjoittaa Bleeping Computer. Näin ollen Chrome 91:stä tuli uusi beetaversio ja 92:sta epävakaampi Canary-testiversio.

Selaimen version selvittäminen onnistuu valikosta Chrome > Asetukset > Tietoja Chromesta. Chromen pitäisi automaattisesti etsiä uusimmat päivitykset ja suorittaa asennus, mikäli selain ei ole ajan tasalla.

Eräs merkittävimmistä uudistuksista on, että https-yhteydestä on vihdoin tehty oletusasetus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjän osoitekenttään syöttämän url-osoitteen alkuun lisätään http://:n sijaan https://. Googlen mukaan tämän pitäisi nopeuttaa selaimen toimintaa, kun vältytään ylimääräisiltä uudelleenohjauspyynnöiltä, joiden avulla https-pyyntöjä on muunnettu https-yhteyksiksi. Poikkeuksiakin kuitenkin on, ja esimerkiksi test/ ja localhost/ toimivat edelleen oletuksena http-yhteydellä.

Toinen uudistus Chrome 90:ssä on ftp-, http- ja https-yhteyksien estäminen porttiin 554. Tarkoituksena on suojata käyttäjää niin kutsutuilta NAT Slipstreaming -hyökkäyksiltä. Portti oli suljettuna jo aiemmin, mutta ohjelmistokehittäjien palautteen vuoksi se avattiin uudelleen. Nyt Google kuitenkin palautti eston todettuaan, että kyseistä porttia hyödyntää ainoastaan noin 0,00003 prosenttia kaikista yhteyspyynnöistä.

Chrome 90:ssä on mukana myös AV1-videokoodekki, jonka pitäisi parantaa WebRTC-tekniikkaa hyödyntävien videoneuvotteluiden laatua. Parannuksia luvataan muun muassa näytönjaon laatuun, pakkaustehokkuuteen sekä visuaaliseen laatuun. Videoneuvottelujen pitäisi onnistua myös entistä hitaammalla nettiyhteydellä.

Selaimen käytettävyyttä parantaa lisäksi uusi välilehtihaku, joka helpottanee erityisesti kymmenittäin välilehtiä availevien nettisurffailijoiden arkea.

Tarkemmin Chrome 90:n mukanaan tuomiin uudistuksiin voi tutustua Googlen omassa blogissa.