Googlen ohjelmistoinsinöörit ovat jo vuosien ajan yrittäneet saada Chrome-selaintaan resurssiystävällisemmäksi. Chrome on nimittäin valitettavan kuuluisa siitä, että se rohmuaa muistia valtavat määrät.

Windows Latest kertoo, että nyt tilanteeseen on tulossa parannus.

Toukokuisessa Windows 10 -suurpäivityksessään Microsoft esitteli uuden muistinhallintaominaisuuden, segment heapin, joka saattaa vähentää sovellusten muistinkäytön tarvetta.

Ominaisuus on alun perin suunniteltu vain uudempien sovellusten sekä joidenkin Windowsin omien järjestelmien kuten Edge-selaimen käyttöön. Microsoftin omien testien mukaan segment heapilla voidaan vähentää Chromium-moottoria käyttävän Edgen muistintarvetta jopa 27 prosenttia.

On toki huomattava, että tämä on testien saavuttama maksimi, eli normikäytössä muistintarve ei vähene ihan noin radikaalisti, vaikka reilun 10 prosentin laskukin olisi jo todella merkittävä. Parannus tekeekin Edgestä selvästi aiempaa houkuttelevamman selainvaihtoehdon.

Uuden ominaisuuden potentiaalin haistaa myös Google kertoessaan, että Chrome hyppää kelkkaan mukaan.

Chromen ohjelmistosuunnittelija sanoi Chromen tuoreen julkaisun ohessa, että he lisäävät segment heapin tuen Chromeen heti, kun voivat. Toistaiseksi tälle ei ole aikataulua, sillä tuntemattomasta syystä Chrome-kehityksen siirtäminen uuteen Windows 10 -työkalupakettiin ei ole onnistunut. Ennen kuin se onnistuu, segment heap -tukea ei voida kytkeä päälle.

Jahka ominaisuus lopulta saapuu, se tulee helpottamaan Chromen ystävien oloa huomattavasti, muistin loppuminen kesken kun on Chromen käytössä yksi tyypillisimmistä riippakivistä.