Vajaa viikko sitten julkaistusta CryptoKitties-palvelusta on tullut nopeasti yksi suosituimmista lohkoketjutekniikkaa hyödyntävistä kuluttajapalveluista. Crypto Kitty Sales -palvelun mukaan virtuaalisten kissojen hankintaan on käytetty tätä kirjoitettaessa jo lähes kolme miljoona dollaria.

Päivitys 12.12.2017 10:30. Tällä hetkellä kissoja on myyty noin 14,5 miljoonan dollarin arvosta. Jos Crypto Kitty Sales ei toimi, voi kissoihin käytettyjen ethereiden kokonaismäärää tarkastella myös Live Coin Watch -palvelusta.

Päivitys 13.12.2017 13:00 Kyptokissahuuma näyttää laantuvan. Palvelun toiminta on herättänyt myös kritiikkiä, koska se ei olekaan täysin avoin ja hajautettu (kuten tässäkin jutussa kerrottiin).

CryptoKitties on lohkoketjutekniikkaan perustuvalla Ethereum-alustalla toimiva palvelu, jossa voi ostaa ja myydä sekä kasvattaa virtuaalisia kissoja. Koska palvelu perustuu lohkoketjutekniikkaan (blockchain), säilyvät virtuaalikissat omistajansa hallinnassa, vaikka pelin kehittänyt AxiomZen lopettaisikin toimintansa. Pohjimmiltaan kissat ovat hajautettuun kirjanpitojärjestelmään tallennettuja koodinpätkiä samaan tapaan kuin bitcoin-kryptorahatkin. Bitcoineista kryptokissat eroavat siinä, ettei niitä ole tarkoitettu valuutaksi vaan keräilykohteiksi.

Erikoiseksi kissapalvelun tekee se, että näistä keräilykortteja muistuttavista virtuaalisista objekteista on jo maksettu hurjia summia. Tätä kirjoitettaessa arvokkain kryptokissa on nro 1, Genesis, josta sen nykyinen haltija, nimimerkki Stimpson J. Cat on maksanut noin 247 etheriä, mikä vastasi kauppahetkellä noin 118 000 dollaria. Vielä 300. kalleimmankin virtuaalikissan hinta ylitti ostohetkellä 1 000 dollaria.

Huomattavaa on, että kaikki ostajat eivät välttämättä hankkineet kissakaupassa käyttämiään ethereitä samalla kun ostivat kissan, eli he ovat voineet saada kryptovaluutan huomattavasti halvemmalla, kuin mikä sen arvo dollareissa kaupantekohetkellä oli. Joka tapauksessa virtuaalikissoihin on käytetty vaikuttava määrä dollareita muutaman päivän aikana.

Kissojen arvo on puhtaasti spekulatiivinen ja kasvaa sitä mukaan, kun palveluun tulee lisää käyttäjiä. Arvo voi heitellä bitcoinien tapaan rajusti – ja helposti myös romahtaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Miljoonaliikevaihdon lisäksi CryptoKitties voi osoittautua poikkeuksellisen merkittäväksi siksi, että sillä on potentiaa tehdä Ethereum tutuksi krytovaluuttaharrastajapiirien ulkopuolellakin.

Tätä kirjoitettaessa CryptoKitties synnyttää yli 10 prosenttia Ethereum-verkoston liikenteestä. Lohkoketjujärjestelmän yksi heikkous on transaktioiden vaatima suuri laskentaeho, ja kissainnostus osoittaa hyvin, miten skaalautuvuus on Ethereumille iso haaste. Liikenteen suuri määrä onkin jo hidastanut selvästi kissojen hankkimista.

Näin CryptoKitties toimii

Pelin alussa järjestelmässä oli 100 ”perustajakissaa”. Niiden lisäksi ”ensimmäisen sukupolven” kissoja tulee tarjolle joka 15. minuutti.

Käyttäjät voivat kissojen ostamisen lisäksi huutokaupata omistamiaan kissojan ja laittaa niitä astutukseen. Jos käyttäjä laittaa kissan astutettavaksi, hän määrittää toimenpiteelle hinnan, jonka pennun haluavan kissanomistajan on maksettava. Pennun sikiäminen kestää tunnista viikkoon. Lyhyempi aika on luonnollisesti parempi, sillä se mahdollistaa suuremman jälkeläistuotannon. Siksi nopeammin sikiävät kissat ovat myös arvokkaampia.

Jokaisella kissalla on ”perimä”, joka määrittää minkälaisia ominaisuuksia sillä voi olla. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi taustaväri, sikiämisnopeus, viiksekkyys, raidallisuus jne. Pelin laatijat eivät ole arvottaneet näitä ominaisuuksia, joten niiden arvo on riippuu pelaajien mieltymyksistä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Käyttäjät voivat vaihtaa itse kissan nimen. Nimessä kerrotaan usein kissan ominaisuuksista ja sukupolvesta.

Kissojen perimä ei ole avoimesti näkyvillä, mutta koska se on Ethereumiin tallennettua avointa koodia, ennen pitkää varmasti paljastuu, miten kunkin kissan perimän voi selvittää. Sen jälkeen on mahdollista määrittää kombinaatiot, joilla pentuihin saa halutut ominaisuudet. Järjestelmään on koodattu myös hieman satunnaisuutta, minkä ansiosta pentujen ominaisuudet eivät määrity täysin kaavamaisesti.

Pelin kehittänyt AxiomZen tekee rahaa (eli ethereitä) paitsi myymällä uusia kissoja myös ottamalla 3,75 prosenttia kaikista pelissä tehdyistä transaktioista. Jos haluaa välttää välitysmaksun, voi kissoja voi myydä myös pelin ulkopuolella.

Näin ostat virtuaalikissan

Kryptokissoja ostetaan ether-kryptovaluutalla. Kun sitä on hankkinut esimerkiksi Coinbasen kautta, valuutta pitää siirtää Chrome-selaimen MetaMask-laajennokseen, jolla voi tehdä ostoksia CryptoKittiesissä. Suoraan Coinbasen tai muun lompakkopalvelun kautta peliä ei voi pelata.