Kun CD Projekt Redin kuumeisesti odotettu toimintaroolipelispektaakkeli Cyberpunk 2077 viimein julkaistiin joulukuussa 2020, se otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Oli selkeää, että käsissä on merkkiteos, mutta samanaikaisesti se oli kaukana ongelmattomasta pelikokemuksesta.

Näin tiivistettynä, Cyberpunk 2077 oli pahasti keskeneräinen ja täynnä jopa pelin etenemisen tuhoavia bugeja, minkä johdosta niin Microsoft kuin Sonykin lupasivat pettyneille ostajille rahat takaisin.

Sony meni tästä astetta vielä pidemmälle ja kiskaisi Cyberpunkin pelikaupastaan.

Kuten IGN huomauttaa, Sonyn päätös poistaa CP77 pelikaupastaan oli historiallinen, sillä mitään näin korkean profiilin peliä ei ole aiemmin hyllytetty.

Ennenkuulumattomasta tilanteesta tekee erikoisen sekin, että niin Sony kuin CD Projekt Red eivät ole antaneet pelin poistamiselle mitään varsinaista syytä. Jotkut spekuloivat, että määrittelemällä toimintansa syyt mahdollisimman epämääräisesti saattoi Sony kiertää omia, tarkoin määriteltyjä käytäntöjään koskien rahojen palauttamista.

Kivikkoisesta lähdöstään ja Sonyn raivosta huolimatta Cyberpunk 2077 on myynyt kuin häkä. Tällä hetkellä se on myynyt jo yli 13 miljoonaa kappaletta, mikä varmasti helpottaa CD Projekt Redin huolia tulevaisuutensa suhteen.

Menestyksestään huolimatta CD Projekt Red joutui keskellä todella suurta kohua, jossa sen toimintaa arvosteltiin laajalti ja kovasanaisesti. Tulisille hiilille joutunut yhtiö lupasikin julkaista kaksi suurta päivitystä mahdollisimman ripeästi.

Päivityksistä ensimmäinen puskettiin jo ulos tammikuussa, mutta toinen, se suurempi päivitys siirtyi helmikuulta maaliskuulle. Tämä ei tosin ole CD Projekt Redin vika, sillä yhtiö joutui vakavan kyberiskun uhriksi, josta toipuminen vei aikansa.

The Verge kertoo, että päivitys 1.2 sisältää satoja paikkauksia ja parannuksia aina yleisen pelattavuuden hiomisesta pelin kaatavien bugien liiskaamiseen. Päivitys esimerkiksi petraa ajoneuvojen ja poliisivoimien toimintaa ja npc-hahmojen käytöstä sekä hio tehtäviä.

Päivitys 1.2 on julkaistu jo pc:lle ja pelikonsoleille. Stadian versio päivittyy myöhemmin tällä viikolla.

Täysi lista päivityksen sisältämistä muutoksista löytyy täältä.

Vaikka versio 1.2 saattaa hiljalleen jo tehdä Cyberpunkista pelikelpoisen, on silti epäselvää miten Sony asiaan reagoi. Niin Sony kuin CD Projekt Red eivät ole kertoneet mitä Cyberpunkin palaaminen PS Storeen vaatisi, tai milloin sitä sopii odottaa tapahtuvaksi.

IGN pohtii, että Sony saattaa odottaa pannasta päästämistä siihen saakka, että CD Projekt Red saa pelistään valmiiksi uuden sukupolven konsoleille tulevan version, sekä päivitystiedoston, jolla pelin jo ostaneet voivat päivittää sen uuden sukupolven tasolle.

Tämä saattaa hyvin pitää paikkansa: PlayStation on maailman suurin pelialusta, joten Sonyn vihan poistuminen on vahva kannuste tehdä muutostyöt erittäin huolellisesti. Sonyn etuja puolestaan palvelee se, että raa’annokassa roikkuva CD Projekt Red muistuttaa muita studioita siitä, että Sony ottaa sekä asemansa peliteollisuudessa että pelikauppansa tarjonnan kunniakysymyksenä.