Fiksu Windows-käyttäjä pitää huolen siitä, että asiattomat eivät pääse sormeilemaan konetta sillä välin, kun luvallinen käyttäjä poistuu sen äärestä. Salasanalla suojattu lukitusruutu antaa usein riittävän turvan.

Moni Windows-kone menee automaattisesti lukkoon, kun se on ollut jouten säädetyn ajan. Lukitusruudun saa koneelleen saman tien painamalla Windows- ja L-näppäintä. Tämän jälkeen lukitusruudusta toimivaan tilaan siirtyminen edellyttää salasanan kirjoittamista, jos tietoturvan perusteista on huolehdittu.

Tämä ei tietysti tarjoa aukotonta suojaa, mutta usein aivan riittävän. Motherboard kirjoittaa kuitenkin, että salasanasuojaus on ollut ohitettavissa huolestuttavan helposti. Kaksi israelilaista tutkijaa huomasi, että Microsoftin oma puheapuri Cortana murtaa suojauksen.

Tal Be’ery ja Amichai Shulman havaitsivat, että Cortana reagoi joihinkin äänikomentoihin, vaikka kone olisi lepotilassa. Heidän mukaansa hyökkääjä voi kytkeä usb-verkkosovittimen koneeseen ja sitten käskeä Cortanaa menemään jollekin verkkosivulle, joka ei käytä yhteyden salaamista.

Hyökkääjän usb-mokkula ottaa tämän jälkeen yhteyden haltuunsa ja ohjaa liikenteen toiseen osoitteeseen, josta voidaan esimerkiksi ladata ”lukitulle ja suojatulle” koneelle haittaohjelmia.

Motherboardin mukaan Microsoft on paikannut aukon sen jälkeen, kun kaksikko kertoi siitä.

Lähde: Tivi