Melkoisia kaappauksia viime vuosina tehnyt Disney on nyt ilmoittanut ostavansa suurimman osan 21st Century Foxista. Kunhan kauppa on selvä, omistaa Disney esimerkiksi X-men -oikeudet, Simpsonit ja Avatarin. Samalla Disneystä tulee suurin videopalvelu Hulun omistajista. Disney kertoi asiasta tiedotteella omilla sivuillaan.

Rupert Murdoch onnistui kasvattamaan Foxista vuosikymmenten saatossa todellisen mediajättiläisen, ja BBC:n mukaan 86-vuotiaan mediamogulin odotettiin jättävän bisneksen jossain vaiheessa lastensa hoidettavaksi.

Täysin varma kauppa ei vielä ole, vaan sen pitää vielä saada oikeusministeriön hyväksyntä. Esimerkiksi AT&T:n Time Warner -kauppa ei saanut hyväksyntää, koska yrityksellä olisi ollut liian määräävä markkina-asema.

Mielenkiintoiseksi kuluttajan valintojen kannalta tilanteen tekee videopalvelu Hulu. Fox ja Disney ovat omistaneet tahoillaan 30 prosentin siivut videopalvelu Hulusta. Kaupan jälkeen Disneyn omistus nousee peräti 60 prosenttiin. Yritys on kuitenkin kertonut suunnittelevansa myös täysin omaa videopalveluaan, jonka vetonaulana olisivat Disneyn klassikkopiirretyt ja Star Wars -elokuvat. Nähtäväksi jää tarjotaanko tuotannot Hulun kautta vai aivan uuden palvelun sisältöinä.

Supersankarisarjakuvien ystäville uutinen on todellista nannaa. Marvel-supersankarien oikeudet ovat vuosia olleet levällään, ja teattereihin on vuorotahtia saapunut toisiinsa liittymättömiä Foxin X-men -leffoja ja Disneyn alaisen Marvel Studiosin elokuvia. Nyt lähes kaikki oikeudet ovat lopulta yhdellä ja samalla yhtiöllä, Hämähäkkimiehenkin loikittua Sonylta Marvelin haltuun tänä kesänä.

Osakkeina maksettavaksi kauppasummaksi yhtiöt kertovat 52,4 miljardia dollaria.