Venezuelan kiistanalainen presidentti Nicolas Maduro joutui murhayrityksen kohteeksi julkisessa puhetilaisuudessaan elokuussa 2018.

Maduro yritettiin murhata ilmeisesti kahdella kaupallisella heksakopteridronella, joista molemmat kantoivat kilogramman verran C4-muoviräjähdettä. Tarkoitus oli räjäyttää panokset kauko-ohjatusti, mutta Venezuelan turvallisuusjoukot ehtivät ensin. He ampuivat dronet alas kivääreillä.

Parhaimmillaan dronehyökkäyksiä voi siis torjua sangen yksinkertaisilla menetelmillä. Esimerkiksi kotkien kouluttamista hyökkäämään pieniä droneja vastaan on kokeiltu useammassakin maassa. Näistä toimijoista ainakin Hollannin poliisi on sittemmin joutunut lopettamaan pilottiprojektinsa, kun havaittiin, että kotkat eivät olleet järin innostuneita tottelemaan määräyksiä.

Pienehköjä droneja voidaan torjua lähietäisyydeltä myös esimerkiksi verkoilla.

Jotta droneja pystytään torjumaan, ne pitää ensin havaita.

Tämä onnistuu esimerkiksi tutkalla, tosin yleensä tutkaperusteinen järjestelmä kaipaa tuekseen algoritmia, joka osaa erottaa dronet muista pienistä ja matalalla lentävistä kohteista, kuten linnuista.

Samoin droneja voi havaita seuraamalla niiden ohjaamiseen käytettyjä radiotaajuuksia.

Muita vaihtoehtoja ovat elektro-optiset (havaitaan dronen visuaalinen muoto) sekä infrapunamenetelmät (etsitään dronen lämpöjälkeä).

Dronet voivat jäädä kiinni jopa moottoriääniensä perusteella. Tällöin akustisilla sensoreilla kuunnellaan ympäristön äänimaisemaa, jota sitten verrataan äänikirjastossa oleviin drone-ääninäytteisiin.

Paras lopputulos saadaan yhdisteltäessä kahta tai useampaa edellä mainituista metodeista.

Sotilas- ja turvallisuusteknologian puolella esimerkiksi ruotsalainen Saab myy Giraffe-tutkajärjestelmiinsä teknologiaa, jossa tutkahavaintoa täydennetään optisella sensorilla ja lopputulos varmennetaan algoritmisesti.

Saabin julkisuuteen antamien tietojen mukaan väärien hälytysten osuus on sen teknologiassa 1-3 prosentin luokkaa. Giraffe AMB -tutka pystyy tunnistamaan ja luokittelemaan dronet 10-15 kilometrin etäisyydeltä, ja Saabin mukaan Giraffe 4A -tutkan kantama on ”vielä pidempi”.

Tyypillisiin torjuntamenetelmiin kuuluu dronejen ohjaamiseen käytettävän radiosignaalin häirintä. Samoin voidaan häiritä GPS-signaalia.

Sotilaspuolella on mahdollista turvautua kovempiinkin otteisiin: vihollisen dronet on mahdollista ampua alas ohjuksilla. Tämä on kuitenkin varsin kallis keino.

Uudempia keinoja ovat esimerkiksi laseraseet.

Tässä videossa käytössä on Lockheed Martinin Athena-prototyyppijärjestelmä, jossa aseena käytetään yhtä, teholtaan 30 kilowatin lasersädettä. Se kohdistaa suuren lämpöenergian yhteen pisteeseen, eli käytännössä polttaa dronet pois taivaalta.

Laseraseiden ilmeisin puute on, että niillä ei voi vaikuttaa suureen, yhtä aikaa hyökkäävien dronejen joukkoon.

Massahyökkäyksiä varten voidaan käyttää häirintätyökaluja, joista esimerkiksi käy Yhdysvaltain ilmavoimien kesäkuussa esittelemä Tactical High Power Microwave Operational Responder, tuttavallisemmin Thor.

Sen lautasantenni lähettää lyhyitä purskeita suuritehoisia mikroaaltosignaaleja, jotka häiritsevät dronen ohjausjärjestelmiä. Sotilastukikohtien suojaukseen tarkoitettu Thor mahtuu konttiin ja voidaan ottaa käyttöön muutaman tunnin varoitusajalla.

Julkisuudessa olevien tietojen mukaan Thor toimii verraten lyhyellä matkalla, mutta ilmavoimat on parhaillaan kehittämässä myös pidemmän kantomatkan vastaavaa järjestelmää.

Uuden sukupolven drone-aseita on käytetty tositoimissa todistetusti ainakin kerran. USNI News kertoi heinäkuussa, että USS Boxerilta toimivat merijalkaväen sotilaat onnistuivat pudottamaan vihamielisen miehittämättömän ilma-aluksen noin kilometrin etäisyydellä aluksesta.

Hormuzinsalmessa tapahtuneen hyökkäyksen takana oli ilmeisesti Iran. Maata on syytetty myös viikonvaihteessa Saudi-Arabiassa tapahtuneesta iskusta.

Merijalkaväen käyttämä ase, Madis (Marine Air Defense Integrated System) on yhdistelmä elektronisia häirintälaitteita, tutkajärjestelmiä ja ampuma-aseita.

Lisätietoa

Bard College: Counter-Drone Systems Report