E-urheilun suosio katsojien parissa on kasvanut samalla, kun perinteinen kilpaurheilu on joutunut pelitauolle koronapandemian takia. Australialainen ABC-kanava kertoo katsojamäärien kasvaneen arviolta 50 prosentilla. Samaan tahtiin suosion kanssa on kuitenkin kasvanut myös sponsorointi sekä sopupelit.

Australialaislähtöinen Fnatic-joukkue on menestynyt 16 vuoden aikana huikeasti ja muuttunut bisnekseksi, jolla on päämaja Lontoossa. Aiemmin tänä vuonna joukkue sai aiemmasta poikkeavan sponsoritarjouksen: tällä kertaa rahalla ei haluttu logoja pelipaitoihin vaan varmoja tappioita matseissa. Joukkue kieltäytyi tarjouksesta ja ilmiantoi tapauksen.

Korruptioepäilyjä tutkii 2016 perustettu Esports Integrity Commission (ESIC). Organisaatio saa noin 100 ilmoitusta päivässä epäillyistä sopupeleistä tai muusta huijausepäilyistä. Vain osa niistä pystytään tutkimaan kunnolla.

”Olemme nähneet hyvin merkittävää kasvua kaikenlaisessa sopupelitoiminnassa, vedonlyönneissä ja petoksiin liittyvissä tapauksissa”, ESIC:in strategiajohtaja Stephen Hanna kommentoi ABC:lle.

Toukokuussa viittä australialaismiestä syytettiin pelien sopimisesta kilpapelaamisessa. Kyseessä oli Australian ensimmäinen kilpapeleihin liittyvä rikostutkinta. Ylitarkastaja Stephen White kommentoi ABC:lle, että tietokoneella kilpaurheilevat saattavat olla helpommin sopupeleihin neuvoteltavissa siksi, että alaa koskeva lainsäädäntö on pelaajilla heikommin tiedossa.