EA ei tällä hetkellä ole hyvässä huudossa. Sen uusimman pelin, Star Wars: Battlefront 2:n loot box -mekaniikka sai aikaan massiivisen valitusvyöryn, ja sen myötä tilanteesta kiinnostui myös päättäjät. Asiaa tarkasteltuaan niin Ranska kuin Belgiakin pohtivat ovatko loot boxit uhkapelaamista?

PC Gamer kertoo, että Belgia teki nyt päätöksensä.

Loot boxit, eli satunnaisia peliesineitä sisältävät, usein pelirahan sijasta myös oikealla valuutalla avattavat aarrearkut ovat satunnaisuutensa vuoksi uhkapelaamista, ja ne pitäisi kieltää Euroopassa.

”Rahan ja riippuvuuden yhdistelmä on uhkapelaamista”, toteaa Belgian pelikomissio.

Belgian oikeusministeri Koen Geens antoi myös painavan sanansa. ”Uhkapelaamisen ja pelaamisen sekoittaminen, etenkin nuorella iällä, on vaarallista lapsen henkiselle terveydelle”, Geens kommentoi.

Geens haluaisi kieltää pelien sisäiset ostokset täysin, ellei ostaja tiedä tarkkaan mitä vastinetta rahalleen saa. Geens sanoo kuitenkin, että prosessiin menee aikaa, sillä asia eskaloidaan EU:n tasolle.

Samaa suhtautumista harkitsee Ranska. Siellä tosin ei pidetä tuomittavana, jos aarrearkuista saa vain kosmeettisia esineitä. Sen sijaan Battlefront 2:n ja sen kaltaisten pelien tapa antaa suoraa pelillistä hyötyä löytyvistä esineistä on Ranskankin mielestä arveluttavaa.

Tilanne on sinänsä EA:n kannalta ironinen, sillä yhtiö luopui harvinaisen tympeästi suunnitellusta rahastusmekaniikastaan vain tunteja ennen pelin julkaisua. Vaikka Battlefront 2 siis katkaisi kamelin selän, se itse ei rahastamiseen syyllisty.

Loot boxit ovat peleissä nykyisin hyvin yleisiä, sillä ne voivat tuoda pelin kehittäjälle merkittävästi lisää liikevaihtoa. Ne ovat etenkin mobiilipeleissä yksi oleellisimmista monetisaatiotavoista.