Eduskannasta tiedotettiin joulun välipäivinä, että sitä vastaan on kohdistunut syksyllä 2020 kyberhyökkäys. Tämä havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa.

Eduskunnan tiedotteesta käy ilmi, että hyökkäyksellä on ollut vakavat seuraukset, sillä sen myötä joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva pääsi vaarantumaan. Osa näiden sähköpostitilien omistajista on kansanedustajia.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kommentoi tiedotteessa kyberhyökkäystä vakavin sanankääntein.

”Eduskuntaan kohdistettu kyberisku on vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa, olipa se valtiollisen tai ei-valtiollisen tahon toteuttamaa.”

Vehviläisen mukaan Suomen on kaikin keinoin pidettävä huolta sekä julkisen että yksityisen sektorin tietoturvan korkeasta tasosta.

”Kyberturvallisuuden vahvistamiseksi tarvitsemme omia kansallisia toimia sekä aktiivista toimintaa EU-tasolla ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä.”

Kyberiskun tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi, jolle eduskunta on luvannut kaiken mahdollisen avun ja tuen. Eduskunta ei kommentoi asiaa enempää tutkinnan ollessa kesken.

Keskusrikospoliisin tiedotteessa todetaan, ettei teko ole ollut sattumanvarainen tai vahinko. Tutkintaa tehdään yhteistyössä muun muassa Suojelupoliisin kanssa.

”Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen. Murto on kohdistunut useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta tarkkaa lukumäärää emme voi valitettavasti kertoa vaarantamatta käynnissä olevaa esitutkintaa”, rikosylikomisario Tero Muurman kertoo keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Muurman mukaan tutkinta on edistynyt hyvin.

”Tapaukseen liittyvää tietoa kerätään hyvin monipuolisesti ja laajalti ja sitä analysoidaan huolellisesti. Tulosten perusteella tutkintaa kohdennetaan tarpeen mukaan ja tehdään tarvittavia lisäselvityksiä. Kyseinen tapaus on Suomessa poikkeuksellinen, kohteen laadun vuoksi vakava ja uhreille valitettava.”