Onnettomuutta tutkinut ryhmä NTSB (National Transportation Safety Board) on nyt loppuraportissaan todennut, että yksittäistä syyllistä ei voi sormella osoittaa – vikaa löydettiin monen osallisen toiminnasta.

BBC kirjoittaa, että pääsyylliseksi nimettiin autossa kuskin paikalla turvallisuusvastaavan nimikkeellä istunut nainen. Tämä nimittäin löi laimin tehtävänsä varsin törkeällä tavalla: auton turvakameran avulla laskettiin, että ”turvallisuusvastaava” oli käyttänyt 37 prosenttia ajoajasta silmät puhelimessaan, ei suinkaan ympäristössä.

Kun auto osui tiellä olleeseen ihmiseen, nainen katseli suoratoistona jotakin tv-sarjaa.

”Jos henkilö olisi ollut tarkkaavainen, hänellä olisi todennäköisesti ollut riittävästi aikaa reagoida jalankulkijaan ja välttää törmäys tai ainakin lieventää sitä”, tutkijat kirjoittavat raportissaan.

Automatiikka havaitsi uhrin 5,6 sekuntia ennen törmäystä, mutta ei reagoinut asiaan, koska ei ymmärtänyt kohdetta ihmiseksi.

Tutkijalautakunta nimeää toiseksi syylliseksi Uberin, jonka riittämätön turvallisuuskulttuuri todetaan myös ratkaisevaksi tekijäksi turmassa. Yhtiöllä ei ollut riittävää ohjeistusta siitä, miten itseohjaavien autojen testaamisessa pitää toimia. Uber on luvannut parantaa käytäntöjään.

Kolmas syypää oli tietysti nainen, joka talutti pyöränsä varomattomasti ja väärässä paikassa ajoradalle. Tutkimusten mukaan hän oli huumeiden vaikutuksen alaisena, mikä todennäköisesti vaikutti kohtalokkaaseen törttöilyyn.