Tiistaina poliisi on Suomessa ja ulkomailla tehnyt useita iskuja järjestäytyneen rikollisuuden ja moottoripyöräjengien tiloihin.

Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on onnistunut urkkimaan tietoja rikollisten puuhista Anom-viestisovelluksen avulla, jota on kaupiteltu rikollisille väitetysti hyvin turvallisena viestintäkanavana. Sitä oli käytetty niin laittomien kauppojen kuin henkeen kohdistuvien rikostenkin suunnittelussa.

Muun muassa MTV kertoi tiistaina poliisin ja tullin iskeneen moottoripyöräkerho Bandidoksen tiloihin Tuusulassa. Paikalla oli myös panssaroitua kalustoa.

Tulliylitarkastaja Tero Virtanen vahvisti Helsingin Sanomille, että isku liittyy kyseiseen FBI:n hankkimiin tietoihin perustuvaan 16 maan operaatioon ja kyseessä on huumausainerikosepäily. Kaikkiaan kiinniottoja tehtiin Suomessa lähes satakunta.

Europolin varajohtaja Jean-Philippe Lecouffen mukaan maailmanlaajuisissa operaatioissa tehtiin yli 800 pidätystä ja yli 700 etsintää eri kohteisiin, Iltalehti kertoo. Operaatiot tunnetaan muun muassa nimillä Trojan Shield ja Greenlight.

Australiassa poliisi on ottanut 224 ihmistä kiinni operaatio Ironsiden myötä. Tech Gate -uutissivusto kertoo poliisin tiedottaneen, että 21 rikollisten suunnitelmaa on mennyt mönkään lähes kolme vuotta jatkuneen vakoilun ansiosta.

Daily Mail Australian mukaan operaatio oli vaarassa paljastua, kun joku oli älynnyt sovelluksen valehtelevan käyttäjille. Maaliskuussa vain käyttäjänimellä canyouguess67 tunnettu bloggaaja varoitti kirjoituksessaan, että Anomista kannattaa pysyä erossa ihan oman turvallisuutensa ja yksityisyytensä vuoksi.

"He ovat epäilyttäviä, valehtelijoita ja sinun datasi liikkuu Yhdysvaltojen kautta", sittemmin verkosta poistetussa kirjoituksessa luki.