Tukholma

Ruotsalaisen äänikirjapalvelu Storytelin liiketulos oli huhti–kesäkuussa 134 miljoonaa kruunua tappiollinen.

Neljä yhtiötä seuraavaa analyytikkoa odotti yhtiön liiketappioksi muodostuvan 72 miljoonaa kruunua. Vuoden takaisella vertailujaksolla tappiota syntyi 60 miljoonaa euroa.

Storytelin osake oli Tukholman pörssin First North -listalla avauksen jälkeen 20 prosentin laskussa. Osaketta vaihdettiin 179 kruunun hintaan, kun torstain päätöskurssi oli 224,9 kruunua.

Storytelin osakkeen pörssivuosi on ollut synkkä. Torstaihin mennessä kurssi oli laskenut 33,5 prosenttia vuoden alusta. Samaan aikaan päälistan yleisindeksi on kasvanut 30 prosenttia.

Nordnetin yksityissijoittajien keskuudessa Storytel on ollut myydyimpien osakkeiden joukossa kesä- ja heinäkuussa.

Vielä ennen perjantain tulosjulkistusta Storytel oli saanut Factsetin mukaan ostosuosituksen neljältä yhtiötä seuraavalta analyytikolta.

Storytel laskee koko vuoden ennustettaan

Odotettua heikomman tuloksen ohella Storytel laskee myös omaa ohjeistustaan koko vuodelle.

Storytel ohjeistaa käyttökateprosenttiaan. Käyttökatteeksi muodostui huhti–kesäkuussa -59 miljoonaa kruunua, kun vertailukaudella käyttökate oli -38 miljoonaa kruunua. Analyytikot odottivat, että käyttökate olisi noussut vuodentakaisesta -30 miljoonaan kruunuun.

Storytel julkisti ohjeistamansa käyttäjämäärän jo heinäkuun alussa. Huhti-kesäkuun aikana sillä oli keskimäärin 1 626 900 maksavaa tilaajaa, kun Storytel oli ohjeistanut, että neljänneksen aikana sillä on 1 625 000 käyttäjää. Määrä vuodentakaisesta vertailujaksosta kasvoi 369 000 käyttäjällä.

Sriimaustuotot olivat 545,5 miljoonaa kruunua, kun luku viime vuoden vertailujaksolla oli 459,1 miljoonaa kruunua.

Valtaosa käyttäjistä on Pohjoismaissa ja myöhemmin heinäkuussa äänikirjapalvelu kertoi miljoonan pohjoismaisen käyttäjän rajan menneen rikki. Huhti-kesäkuussa pohjoismaista käyttäjää kohden laskettu keskimääräinen tulo (arpu) oli 143 kruunua. Näin yhtiö oli myös ohjeistanut. Vertailujaksolla käyttäjäkohtainen tulo oli 147 kruunua.

Pohjoismaiden ulkopuolella käyttäjäkohtainen tulo oli 63 kruunua, kun vertailujaksolla luku oli 73 kruunua.

Storytel laskee koko vuoden ohjeistustaan. Aiemmin yhtiö ennakoi saavuttavansa vuoden loppuun mennessä 2,1–2,2 miljoonaa tilaajaa. Nyt yhtiö odottaa saavansa 1,95–2 miljoonaa käyttäjää. Koko vuoden myynniksi ennakoitiin muodostuvan 2,4–2,5 miljardia kruunua. Tätä lasketaan nyt 2,25–2,3 miljardiin kruunuun.

Käyttökateprosentin yhtiö ohjeisti aiemmin olevan koko vuoden osalta -5–0 prosenttia. Nyt käyttökateprosentin odotetaan jäävän -6–(-8) prosenttiin. Storytelin toimitusjohtaja Jonas Tellander kertoo, että taustalla ovat kasvaneet markkinointikustannukset etenkin Puolassa, Suomessa ja Alankomaissa.

Storytel kertoo sopineensa kesäkuun lopulla, että se hankkii kokonaan suomalaisen kustantamon Aula & Co:n. Kauppa toteutetaan elokuun aikana.

Vuoden valopilkkuihin kuuluu toukokuussa julkistettu Spotify-yhteistyö. Se avaa Storytelin käyttäjille mahdollisuuden kuluttaa Storytelin äänikirjoja Spotifyssa. Eri palveluiden asiakastilit linkitetään ja Storytel saa itselleen uuden kanavan omaan tilaajahankintaan.

Perjantain tulosjulkistuksesta Storytel tarjosi vain vähän lisätietoa yhteistyöstä. Se kertoo, että uusi ominaisuus on suunniteltu otettavaksi käyttöön ”myöhään” tänä vuonna.