Lontoon liikennelaitos TfL ja yhdysvaltalainen kyytipalvelu Uber ovat ratkoneet toimilupa-asiaa oikeudessa jo toistamiseen. Westminsterin alioikeus päätti nyt, että Uber on ”sopiva ja asianmukainen” yritys hoitamaan yksityistä autonvuokrauspalvelua.

Apulaisylituomari Tan Ikram sanoi olevansa luottavainen, että Uber ei ole riski yleiselle turvallisuudelle aiemmista epäonnistumisista huolimatta. Uberin toimilupa annettiin 18 kuukaudeksi, kun enimmäisaika olisi voinut olla viisi vuotta.

Lupaan liittyy lukuisia ehtoja, jotka TfL:n mukaan mahdollistavat Uberin toiminnan tarkkailun ja nopean reagoinnin mahdollisten ongelmien ilmetessä.

”Päätös on tunnustus Uberin sitoutumiselle turvallisuuteen, ja jatkamme rakentavaa työskentelyä TfL:n kanssa”, Pohjois- ja Itä-Euroopasta vastaavan Uberin alueellisen toimitusjohtajan Jamie Heywoodin lausunnossa sanotaan.

TfL päätti viime vuoden marraskuussa olla antamatta Uberille toimilupaa, mutta yhtiö valitti.

Päähuolenaihe oli se, että parikymmentä kuljettajaa ajoi lähes 14 800 matkaa ilman asianmukaista lupaa. He olivat onnistuneet käyttämään muiden lupia lataamalla kuvansa Uberin järjestelmään.

Uberin Heywood on korostanut aiemmin, että yhtiö raportoi ongelmasta oma-aloitteisesti ja korjasi sen.

Lontoon perinteisten mustien taksien ajajia edustavan yhdistyksen LTDA:n mielestä päätös on katastrofi Lontoolle:

”Uber on osoittanut kerta toisensa jälkeen, ettei yksinkertaisesti siihen voi luottaa, että se pistäisi lontoolaisten, kuljettajiensa ja muiden tienkäyttäjien turvallisuuden voittojensa edelle”, pääsihteeri Steve McNamara totesi.

Uberin toiminnan alkuvuosina mustien taksien kuljettajat järjestivät tuhansien autojen mielenosoituksia Lontoon keskustassa tukkien liikenteen.

Edellisen kerran Uberin toimintaa käsiteltiin oikeudessa vuonna 2017, kun TfL oli perunut yhtiön toimiluvan. Alioikeus päätti jatkaa lupaa 15 kuukaudella.

TfL:n huolena olivat tuolloin rikoksien raportoinnin puutteet, ongelmat kuljettajien rikostaustan tarkistuksessa ja lääkärintodistuksissa.

Lontoo on yksi Uberin tärkeimmistä markkina-alueista, jossa toiminta alkoi vuonna 2012. Kaupungissa on yhtiön mukaan noin 45 000 ajoluvan saanutta kuljettajaa ja noin 3,5 miljoonaa säännöllistä asiakasta.