Ubuntu-kokemus on pitkään rakentunut Canonicalin kehittämän Unity-käyttöliittymän ympärille. Viime huhtikuussa Canonicalin toimitusjohtaja Mark Shuttleworth kuitenkin ilmoitti, että Unityn kehityksestä luovutaan. Ubuntu-yhteisö ei aio luovuttaa, vaan uusi versio suosituimmasta Linux-jakelusta saattaa olla tuloillaan.

Ubuntu Unity Remix otti askeleen lähemmäs toteutumistaan, sillä se sai Canonicalilta virallisen siunauksen käyttää Ubuntun nimeä ja rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Tarkoituksena on, että Ubuntu 18.04 LTS tulee saataville myös Unity-käyttöliittymällä varustettuna. Lopullinen tavoite on kuitenkin uusi virallinen Ubuntu-johdannainen esimerkiksi Kubuntun ja Ubuntu MATE:n tapaan.

Virallinen Ubuntu 18.04 LTS tullaan toimittamaan Gnome-työpöytäympäristöllä varustettuna, mutta Unity-käyttöliittymä tulee säilymään käyttöjärjestelmän ohjelmistolähteissä. Ubuntu-yhteisö kokoaa voimiaan, jotta Unity-kokemus olisi sulava myös seuraavassa pitkäaikaisesti tuetussa Ubuntu-versiossa.

Tällä hetkellä mietinnän alla on se, onko Unity tarkoitus säilyttää sellaisenaan, vai tulisiko käyttöliittymää jatkokehittää.

Ubuntu Unity Remix -projekti on jo voittanut puolelleen muun muassa Ubuntu MATE:n takaa löytyvän Martin Wimpressin sekä useita Canonicalin työntekijöitä, OMGUbuntu kirjoittaa. Lisätietoa projektista on saatavilla täältä. Ubuntu 18.04 LTS:n keskeneräistä Unity-versiota voi kokeilla jo nyt lataamalla sen täältä.

Ubuntu 17.10:n käyttäjät voivat halutessaan asentaa Unityn komennolla sudo apt install unity-session.