Android-puhelimet saavat elinkaarensa aikana tuen tyypillisesti korkeintaan kaksi uutta järjestelmäpäivitystä. Poikkeuksen tekee hollantilainen puhelinvalmistaja Fairphone, jonka vuonna 2015 julkaistu Fairphone 2 on The Registerin mukaan saamassa jo neljännen uuden järjestelmäpäivityksen.

Tapauksen erikoisuutta lisää se, että kyseessä on Android 9 Pie, joka kuulostaa jo valmiiksi pahasti vanhentuneelta käyttöjärjestelmältä. Tänä vuonna Androidista julkaistaan nimittäin jo 12. versio.

Fairphonella on kuitenkin erilainen filosofia kuin valtavirtavalmistajilla, sillä yhtiön tarkoitus on valmistaa mahdollisimman kestäviä ja helposti korjattavia puhelimia. Monet puhelimen osista ovat helposti vaihdettavissa ja siten Fairphonen käyttöikä on valtavirtapuhelimia pidempi. Siispä lähes kolme vuotta vanhan järjestelmän tuominen viisi vuotta vanhaan puhelimeen käy järkeen.

Myös Google aikoo jatkaa Android 9:n tukemista, onhan järjestelmä käytössä edelleen noin joka viidennessä Android-puhelimessa. Järjestelmän viimeisin tietoturvapäivitys julkaistiin maaliskuussa.

Helpolla Fairphone 2 ei järjestelmäpäivitystä kuitenkaan saanut, sillä puhelinta pyörittää jo seniori-ikään ehtinyt Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri. Siruvalmistaja Qualcomm lakkautti tuen kyseiselle piirille jo Android 6:n julkaisun aikaan lokakuussa 2015. Saadakseen Googlelta Android 9:ään vaadittavan sertifikaatin puhelimen piti läpäistä peräti 477 000 erilaista testiä. Fairphone tiedotti järjestelmäpäivityksestä jo viime kesäkuussa, mutta sen toteuttamiseen meni peräti yhdeksän kuukautta.

Fairphone on luvannut vuonna 2019 julkaistulle Fairphone 3- sekä vuoden 2020 Fairphone 3+ -puhelimille varaosat ja softapäivitykset aina vuoteen 2024 asti. Fairphone 2:n tulevaisuus sen sijaan näyttää heikommalta, sillä siitä löytyy vain 32 gigatavua tallennustilaa ja 2 gigatavua keskusmuistia. Uudemmat Android-järjestelmät vaativat laitteilta yhä enemmän ja esimerkiksi Android 11:sta on julkaistu erillinen alle 2 gigatavun keskusmuistin laitteille tarkoitettu kevytversio.