El Salvadorin presidentti Nayib Bukele kertoi torstaina Twitterissä, että El Salvador aikoo kuukausien tauon jälkeen jatkaa bitcoinien ostamista. Bukelen mukaan El Salvador aikoo jatkossa ostaa yhden bitcoinin joka päivä.

(Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä linkistä .)

El Salvador herätti viime vuonna maailmanlaajuista huomiota, kun valtio ryhtyi ostamaan bitcoineja ja otti bitcoinin maan viralliseksi valuutaksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle. Omasta valuutastaan colónista El Salvador käytännössä luopui vuosituhannen alussa.

Bukelen bitcoin-kauppoja seuraavan Naiybtracker-sivuston Bukelen ilmoitus bitcoinien ostamisesta on ensimmäinen sitten heinäkuun. Tuolloin Bukele ilmoitti El Salvadorin ostaneen kerralla 80 bitcoinia noin 19 000 dollarin kappalehintaan.

Bukelen kryptoseikkailu on tullut kalliiksi

El Salvador ei ole julkistanut tarkkoja tietoja tekemistään bitcoin-ostoista tai niiden keskihinnoista, minkä vuoksi julkiset tiedot El Salvadorin kryptosalkun suuruudesta perustuvat Bukelen itse kertomiin tietoihin.

Jos Bukelen twiitit kryptokaupoista pitävät kuitenkin edes likimain paikkansa, on El Salvadorin kryptosalkun arvonkehitys ollut synkkää katseltavaa.

Nayibtrackerin keräämien tietojen perusteella El Salvador oli sunnuntain päätteeksi ostanut yhteensä 2 385 bitcoinia. Jos bitcoinien ostohinnaksi lasketaan bitcoinin kurssi Bukelen kirjoittaman ostotwiitin julkaisupäivänä, on El Salvador käyttänyt ostoihin tähän mennessä rahaa 105 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

El Salvador aloitti bitcoinien ostamisen syksyllä 2021. Valtion kryptosalkun arvo kehittyikin aluksi suotuisasti: esimerkiksi marraskuussa 2021 El Salvadorin kryptosijoitusten kokonaisarvo oli parhaimmillaan 76 miljoonaa dollaria, kun valtio oli tuolloin sijoittanut kryptosalkkuunsa vain 59 miljoonaa dollaria.

Lupaavan alun jälkeen El Salvadorin bitcoin-sijoitusten arvo on kuitenkin sukeltanut jyrkästi, kun bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvo on laskenut vauhdilla.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Jos El Salvador myisi kaikki oletetut bitcoin-omistuksensa nyt, olisi niiden arvo bitcoinin maanantain vajaan 16 000 dollarin kurssilla laskettuna noin 38 miljoonaa dollaria. Suhteessa ostohintaan elsalvadorilaisten veronmaksajien rahoittaman salkun arvosta olisi sulanut 67 miljoonaa dollaria, eli lähes kaksi kolmasosaa.

Toistaiseksi El Salvador ei ainakaan omien ilmoitustensa mukaan ole bitcoin-omistuksiaan myynyt, eivätkä valtion bitcoin-tappiot ole siis realisoituneet. Tietopalvelu Bloombergin mukaan El Salvadorin valtiovarainministeri Alejandro Zelaya vahvisti viimeksi marraskuun alussa elsalvadorilaisen paikalliskanavan haastattelussa, ettei valtio ole myynyt yhtäkään ostamaansa bitcoinia.

Kansainväliset reaktiot kaksijakoisia

El Salvador otti Bukelen johdolla bitcoinin viime vuonna viralliseksi valuutakseen Yhdysvaltain dollarin rinnalle. Kansainväliset reaktiot Bukelen ilmoituksiin olivat tuolloin kaksijakoisia.

Kryptovaluuttapiireissä suhtautuminen El Salvadorin bitcoin-päätöksiin otettiin innolla vastaan, sillä El Salvadorista tuli maailman ensimmäinen valtio, jossa bitcoin on muodollisesti virallinen valuutta.

Kriitikot ovat puolestaan huomauttaneet, että Bukelen bitcoin-innostus ja värikäs persoona jättävät länsimaissa helposti varjoonsa Bukelen hallinnon lukuisat ongelmat. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi kesäkuussa arvioivansa, että Bukelen maaliskuussa julistaman poikkeustilan jälkeen maassa on pidätetty mielivaltaisesti tuhansia ihmisiä, joista osaa on kidutettu ja kohdeltu epäinhimillisesti vankeudessa.

Alkuvuodesta 2022 oman huolensa El Salvadorin krypto-ostoista esitti Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

"Kuten johtoryhmämme on huomauttanut, bitcoinin käyttöön laillisena maksuvälineenä liittyy suuria riskejä erityisesti sen hinnan korkean volatiliteetin vuoksi. Me emme suosittele sen käyttöä. Lyhyellä tähtäimellä sen käyttöön liittyvät kustannukset ja riskit pitkälti ylittävät sen tuomat hyödyt", Kansainvälisen valuuttarahaston El Salvadoriin keskittyvän yksikön johtaja Alina Carare kommentoi tuolloin maan tilannetta.