Maailman suurimpiin pelitaloihin lukeutuva EA on joutunut rikosepäilyjen ja tutkinnan kohteeksi Belgiassa, kirjoittaa Eurogamer. Tutkinta johtuu maan hallituksen aiemmin tänä vuonna tekemästä linjauksesta, jonka mukaan pelin sisäiset yllätyslaatikot eli loot boxit luetaan uhkapeliksi.

Belgian pelikomissio päätti, että mm. FIFA 18, Overwatch ja Counter-Strike: Global Offensive -pelien yllätyslaatikot ovat laittomia, koska pelaajalla ei ole tietoa niiden sisällöstä. Pelin kautta myös alaikäiset pelaajat pääsevät helposti pelaamaan tätä laitonta uhkapeliä.

Huhtikuussa tehdyn päätöksen myötä Blizzard, Valve ja 2K Games päättivät luopua loot boxeista peliensä Belgian-versioissa, mutta EA ei ole tehnyt asialle mitään. Brysselin syyttäjäntoimisto tutkii tapausta parhaillaan ja mikäli se päätyy nostamaan syytteen, asia etenee oikeuden käsiteltäväksi.

EA:n mielestä kaikki sen pelit on toteutettu laillisesti ja eettisesti eikä se hyväksy uhkapeliväitteitä.

Saalislaatikot ovat tärkeä tulonlähde EA:lle; belgialaisen Nieuwsbladin mukaan yhtiö saa peräti 67 prosenttia vuosittaisista tuloistaan online-ostoista. Pienistä puroista kasvaa valtaisa virta, sillä summa on vuositasolla kolme miljardia euroa.