Elisan kuluttajalaitteiden liiketoimintajohtaja Ville Valkama muistuttaa, että 5g-teknologia tarkoittaa paljon muutakin kuin puhelimia, vaikka puhelimet olisivatkin ensimmäisiä laitteita, joissa kuluttajat näkevät teknologiaa käytettävän.

”Siihen 5g kiteytyy tällä hetkellä”, hän toteaa.

Nyt Elisa esimerkiksi etsii kannettavaa 5g-reititintä.

”Puhelimista on puhuttu paljon, mutta jo nyt on havaittavissa, että 5g-teknologia tulee todennäköisesti peittoamaan 4g-teknologian ensin mobiililaajakaistoissa”, Valkama kertoo.

Puhelinmarkkina on Valkaman mukaan laskenut poikkeustilanteen takia. Ensimmäinen vuosineljännes meni edellisvuotta paremmin, pääsiäisen tienoilla lasku oli 15–20 prosenttia.

”Kesäkuussa tiputus oli alle 10 prosenttia, ja nyt ollaan tilanteessa, jossa joinain viikkoina päästään jo edellisvuoden yli.”

5g-puhelinten määrä on Valkaman mukaan lisääntynyt myös kodinelektroniikkaliikkeiden kuvastoissa. Hän ei kuitenkaan usko, että 5g-teknologia itsessään loisi mahdollisuutta markkinan kasvuun, vaan kyse on vanhan teknologian päivittämisestä vähitellen uuteen.

”Jos tuodaan markkinoille 5g-puhelin, ei ole enää tarkoituksenmukaista tuoda samaan hintaluokkaan 4g-puhelinta. Emme näe siinä lisä­arvoa asiakkaan näkökulmasta.”

5g-teknologian ympärillä käyty keskustelu on ollut vilkasta, ja siinä on esiintynyt myös salaliittoteorioita. Tukiasemien on muun muassa väitetty levittävän koronavirusta, ja niiden tuhopolttamisesta on tullut eurooppalainen ilmiö aina Kyprosta, Belgiaa ja Ruotsia myöten.

Keskustelua seurataan myös palveluntarjoajien piirissä, mutta Elisan Ville Valkaman mukaan avaukset tulevat usein sellaisilta tahoilta, joiden kanssa on hankala lähteä käymään hedelmällistä keskustelua.

”Ne ovat valtaosin synkkiä eivätkä perustu tutkittuun tietoon”, hän sanoo.

5g-teknologialle on useita mahdollisia teollisia sovellutusmuotoja, kuten isojen koneiden tuotantokäyttö etäyhteydellä. Kun yhä enemmän laitteita kytkeytyy verkkoon, Valkaman mukaan samalla on hyvä kiinnittää huomiota tietoturvaan sosiaa­lista mediaa myöten.

”Olisi varmaan ihan hyvä, että tiedostaisimme nytkin, miten paljon tietoja annamme itsestämme.”

5g. ”Jo nyt on havaittavissa, että 5g-teknologia tulee todennäköisesti peittoamaan 4g-teknologian ensin mobiililaajakaistoissa”, Elisan Ville Valkama sanoo. OUTI JÄRVINEN