Ranskalainen pelistudio Quantic Dream on kehittänyt lukuisia jännäreitä, jotka kiskovat pelaajaa mukaansa sekä arkisten asioiden tekemisellä että haarautuvalla tarinalla. Sen Heavy Rain -peliä pidetään edelleen elokuvamaisten pelien lippulaivana. Nyt studio saa rapaa niskaansa ikävistä syistä.

Paljastuksen teki kolme ranskalaista lehteä, Le Monde, Canard PC sekä Mediapart, jotka julkaisivat artikkelinsa samana iltapäivänä.

Eurogamerin tekemän käännöksen mukaan Quantic Dreamia ja sen perustajia, David Cagea ja Guillaume de Fondaumierea syytetään epäterveen työilmapiirin ruokkimisesta, seksuaalisesta häirinnästä sekä häirintäkulttuurin katsomista läpi sormien.

Pelistudiossa on esimerkiksi jaettu sadoittain photoshopattuja kuvia, joissa työntekijät on aseteltu seksuaalisväritteisiin tilanteisiin. Niissä on tyypillisesti myös homofobisia tai seksistisiä solvauksia, ja osassa työntekijöiden ylle on kuvankäsittelyn myötä jopa vedetty natsiunivormuja.

Cage ja de Fondaumiere ovat nähneet näitä kuvia runsain määrin, ja vaikka omien sanojensa mukaan kaikkein pahimpia kuvanmuokkauksia ei heidän näköpiiriinsä ole ilmaantunut, suurin osa on ollut ”hauskoja tai enemmän tai vähemmän huvittavia”.

Johtokaksikkoa syytetään myös henkilökohtaisella tasolla.

De Foundaumierea syytetään niin jatkuvista työtovereiden iskemisyrityksistä että poskisuudelmien viemisestä liian pitkälle. Tyypillisesti poskimuiskut tehdään ilmaan, mutta syytösten mukaan de Fondaumiere ei tyytynyt pussaamaan vain ilmaa.

Cagea puolestaan syytetään naispuolisten kollegoiden huomioimatta jättämisestä, jatkuvista roiseista vitseistä, törkeistä kommenteista vaimon läsnäollessa sekä peleissä esiintyvien näyttelijättärien sopimattomasta arvioinnista.

Tämän lisäksi Cagea pidetään orjapiiskurina, joka johtaa studiota autokraatin ottein ja painostaa väkeään paiskimaan pitkää päivää.

Cage ja de Fondaumiere kategorisesti kiistävät syytökset pelkkänä studiosta lähteneiden kehittäjien räyhäämisenä.

GameSpotin mukaan Cage kutsui syytöksiä naurettaviksi, absurdeiksi ja groteskeiksi.

”Haluat siis puhua homofobiasta? Työskentelen Ellen Pagen kanssa, joka taistelee lgbt-oikeuksien puolesta. Haluat puhua rasismista? Työskentelen Jesse Williamsin kanssa, joka taistelee ihmisoikeuksien puolesta USA:ssa… Tuomitkaa minut työni perusteella”, Cage vastaa.

Faktaa kuitenkin on, että Quantic Dreamilla on 180 työntekijää, joista vain noin 30 on naisia.

Quantic Dreamin seuraava peli on scifi-jännäri Detroit: Become Human, joka julkaistaan PlayStation 4:lle tänä vuonna.