Elokuvateatteriketju Finnkinon yhdysvaltalainen emoyhtiö AMC ilmoitti heinäkuun lopulla, että se solmii uudenlaisen sopimuksen yhdysvaltalaisen Universal Studios -elokuvastudion kanssa. Sopimus muuttaa aikataulua, jolla elokuvat siirtyvät teattereiden ensi-illoista digitaalisten vuokrauspalveluiden kuten iTunesin tai Amazonin valikoimiin.

Aikaisemmin elokuvat siirtyivät verkkoon vuokraelokuviksi noin 70–90 päivää teatteri-ensi-iltojen jälkeen, The Verge kirjoittaa. AMC:n ja Universalin välisen sopimuksen mukaan tämä aika lyhenee vain 17 päivään. Elokuvateatteri ehtii siis näyttää elokuvaa kolme viikonloppua ennen kuin vuokraamot tarttuvat siihen.

Sopimuksen julkistuksen yhteydessä oli vielä epäselvää, päättyykö elokuvan esittäminen teattereissa sen jälkeen, kun elokuva siirtyy videopalveluille näytettäväksi. Nyt AMC:n toimitusjohtaja Adam Aron vahvistaa, että vaikka Universal päättäisi hyödyntää kyseistä aikaikkunaa, se ei estäisi elokuvan esittämisen jatkamista elokuvateattereissa, The Verge uutisoi.

Sopimukseen sisältyy, että AMC saa jonkinmoisen korvauksen suoratoistopalveluissa vuokrattavista elokuvista, summaa ei ole vielä kerrottu julkisesti.

”Muutos ahdistaa joitakin kilpailijoitamme”, AMC:n toimitusjohtajan Adam Aron kertoo Deadlinelle. Hän kuitenkin uskoo, että toimintatavasta tulee alalla vallitseva standardi, Variety kirjoittaa.

Samalla Aron esittää toiveen siitä, että myös esimerkiksi Disney harkitsisi yhteistä toimintamallia sen sijaan, että se valitsee mustavalkoisesti viedäkö elokuvansa teatteriin vai suoraan Disney+-suoratoistopalveluunsa.

Vielä koronakriisin aikana AMC uhkasi boikotoida Universal-elokuvastudiota, sillä Universal veti elokuvateattereista Trolls: Maailmankiertue -animaatioelokuvan koronan vuoksi takaisin. Tällä hetkellä elokuvan uusi ensi-ilta Suomen teattereissa on syyskuun lopulla, Finnkinon verkkosivuilla kerrotaan.

Johtaja Hannele Wolf-Mannila Finnkinolta kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomille, että emokonsernin tekemä sopimus Universalin kanssa ei päde Suomessa.

”Meillä on Suomessa neljän kuukauden aikaikkuna. Käsittääkseni siinä on maakohtaisia eroja”, Wolf-Mannila sanoi HS:lle.