Teslan tällä viikolla tekemä 1,5 miljardin dollarin jätti-investointi bitcoiniin on saanut monet närkästymään, kirjoittaa The Verge. Tesla on perinteisesti nähty ilmastonmuutosta vastaan taistelevana yksityisautoilun uudistajana, mutta bitcoinin louhinta ainoastaan luo lisää päästöjä.

Elon Muskin ilmoitus investoinnista saattoi kryptovaluutan arvon jyrkkään nousuun ja sitä myöten sen louhinnan kannattavuus parani. Bitcoinin toiminnan takaavat lukemattomat louhijat ympäri maailman lisäsivät siis kierroksia laitteisiinsa.

Louhintalaitteet kuluttavat valtavat määrät sähköä, jonka alkuperää on lähes mahdotonta selvittää. Useimmat louhijat ostavat halvinta saatavilla olevaa sähköä, mikä monesti tarkoittaa kiinalaista hiilivoimalla tuotettua sähköenergiaa.

Louhinta takaa siirtojen luotettavuuden ja se tapahtuu käytännössä ratkaisemalla vaikeita laskutehtäviä. Koska bitcoinin louhinta perustuu työpanokseen, eniten laskentatehoa käyttävät menestyvät louhinnassa parhaiten. Suuri määrä laskentatehoa tarkoittaa auttamatta suurta määrää energiaa. Asialle ei voi tehdä juuri mitään, sillä kyseessä on bitcoinin ominaisuus, ei niinkään vika.

Bitcoinin kokonaissähkönkulutus vastaa lähes Norjan valtion sähkönkulutusta. Jos bitcoin olisi valtio, se sijoittuisi sähkökulutuksessa 30. sijalle maailmassa. Suomi sijoittuu samalla listalla sijalle 36.

Queenslandin yliopiston taloustieteen professori John Quiggin on kutsunut Teslan investointia ”ilmastovandalismiksi”. Onkin selvää, että bitcoin kasvattaa yhtiön hiilijalanjälkeä epäsuorasti, samaan tapaan kuin akustoihin tarvittavien metallien louhinta kasvattaa Teslan ilmastovaikutuksia välillisesti.

Koska bitcoinin louhintaan käytettyä energianlähdettä on vaikea kontrolloida, tulisi sen louhinnalle asettaa tutkijoiden mukaan hiilivero, jotta ilmastovaikutuksia saataisiin minimoitua. Tällä hetkellä ilmastovaikutukset nousevat ja laskevat samaa tahtia valuutan markkina-arvon kanssa.