Tähtitieteilijät varoittivat keväällä, että SpaceX-yhtiön Starlink-satelliittien valtaisa parvi uhkaa haitata valoheijastuksillaan vakavasti astronomisia havaintoja.

Syvimmän yön aikaan satelliitit eivät haittaa, koska ne kulkevat riittävän syvällä Maan varjossa. Starlink-satellitit saattavat kuitenkin lyhentää käyttökelpoista havainnointiaikaa illasta ja aamusta pari tuntia.

Nyt Kanarian saarilla asuva espanjalainen valokuvaaja Daniel López on onnistunut ottamaan kuvan, joka havainnollistaa Starlink-satelliittien jättämiä valojuovia ilmiömäisen hyvin. Kuvatessaan Neowise-komeettaa puolitoista viikkoa sitten tiistaina satelliitit pilasivat peräti 25 valotusta 34:stä.

López ei jäänyt kuitenkaan toimettomaksi, vaan kokosi otoksista yhden päällekkäin pinotun kuvan. Itse kukin voi arvioida, onko se harvinaisen pilalla vai legendaarisen taiteellinen – vai kenties sekä että.

Kuva näkyy osittaisena kuvakaappauksena yllä. Kokonaisuudessaan se näkyy muun muassa Petapixel-valokuvaussivustolla, joka julkaisi Lópezin alun perin Facebookissa julkistamia kuvia.

Maaliskuussa löydetty Neowise-komeetta on Maasta katsoen kirkkain komeetta vuoden 1997 Hale–Boppin jälkeen. Se näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla periaatteessa erinomaisesti, mutta Suomen valoisissa kesäöissä se on erottunut kehnosti.

Katso koko kuva Petapixelin sivuilta.