SpaceX:n Starlink-nimeä kantava, satelliittipohjainen nettiyhteyksien verkko voisi tuoda matkustajalentokoneisiin vakaampia nettiyhteyksiä. Tällä hetkellä Starlink-tiimi keskustelee aiheesta useiden lentoyhtiöiden kanssa, kertoo The Verge.

Starlink on ensisijaisesti kehitetty tuomaan nopeat nettiyhteydet syrjäseuduille ja paikkoihin, joihin perinteisempiä yhteyksiä ei ole saatavilla. Tähän tarkoitukseen yhtiö aikoo lähettää kiertoradalle yhteensä 4400 satelliittia, joista tähän mennessä on laukaistu vajaat 1800 kappaletta.

Tällä hetkellä käynnissä on beetatestaus, jossa tarjolla on 100-megainen yhteys ja käyttäjiä joitain kymmeniä tuhansia. Vergen mukaan useimmat maksavat yhteydestä 99 dollaria kuukaudessa ja käyttävät 499 dollaria maksavaa satelliittiantennin ja reitittimen pakettia.

Lentokonekäyttöön soveltuva paketti on työn alla. Joitain demonstraatioita sen kanssa on jo tehty, ja valmis tuote päästään toivon mukaan piakkoin asentamaan lentokoneeseen testikäyttöä varten.

Starlinkin terminaali on liian suuri henkilöautoissa käytettäväksi, mutta laivoissa, lentokoneissa, rekoissa ja isoissa matkailuautoissa se voisi toimia.

Lentokonekäytössä Starlink tarvitsisi maayhteyksien lisäksi satelliittien keskinäistä kommunikointia, että verkkoyhteys voidaan säilyttää esimerkiksi valtamerten yllä. Nykyisellään Starlinkillä ei tällaista mahdollisuutta vielä ole, mutta seuraavan sukupolven laitteilla se jo onnistuu, yhtiöstä kerrotaan.

Esimerkiksi Intelsatin ja Viasatin tarjoamat lentokoneiden verkkoyhteydet käyttävät nykyisellään geostationäärisiä satelliitteja, joiden sijainti pysyy maanpinnan suhteen paikallaan. Starlinkin mukaan tällaisella ratkaisulla ei saavuteta asiakkaiden kaipaamaa vakaata ja responsiivista verkkoyhteyttä.

Kilpailu on kovaa, eivätkä muutkaan satelliittiyhtiöt suinkaan ole paikoilleen jämähtäneet. Yksi potentiaalinen kilpailija on OneWeb, jonka edustajan mukaan lentoyhtiöt haluavat nähdä valmiita laitteita ja toimivia palveluja ennen kuin tekevät ratkaisuja.