Monissa maissa on kehitteillä ja osin käytössäkin mobiilisovelluksia, joilla pyritään jäljittämään ja katkaisemaan tartuntaketjuja. Euroopassa ja myös Suomessa toimivaksi on arveltu mallia, joka ainakin periaatteessa suojaa käyttäjän yksityisyyttä, mutta varoittaa ihmisiä, jotka ovat olleet tekemisissä viruksenkantajien kanssa.

Toimintaperiaate on se, että mobiililaite pitää bluetoothin avulla kirjaa muiden ihmisten laitteista, joiden lähellä se on käynyt. Jos sovelluksen käyttäjä todetaan myöhemmin koronapositiiviseksi, häneltä mahdollisesti tartunnan saaneita voidaan varoittaa.

Jotta tällainen koronasovellus olisi todella hyödyllinen, se pitäisi olla käytössä mahdollisimman monella – mielellään kaikilla. Tässä piilee sen heikkous – kaikki eivät ole varmasti halukkaita sovellusta käyttämään.

ZDnet kirjoittaa, että kansalaisten halukkuutta koronasovelluksen asentamiseen on selvitetty kuudessa maassa. Yksi niistä on Singapore, jossa valtio julkaisi virallisen koronasovelluksen jo maaliskuussa.

Siellä vain alle puolet (41%) ovat halukkaita jakamaan terveystietonsa sovelluksen edellyttämällä tavalla viranomaisille. Hieman useampi (55%) jakaisi se työnantajalleen tai koululleen. Ja Singaporessa nämä luvut ovat korkeampia kuin muissa maissa, joissa kysely tehtiin ja joissa virallista koronasovellusta ei vielä ole otettu käyttöön.

Mielenkiintoista on se, vaikka vain harvat ovat valmiita omia tietojaan antamaan, valtava enemmistö toivoisi saavansa tiedon, jos joku lähiympäristössä osoittautuisi koronaviruksen aiheuttamaan covd-19-tautiin sairastuneeksi. Singaporessa tällaista tietoa toivoi 82 prosenttia ja mielialat ovat samanlaisia muuallakin.

Toivottua tietoa on todella vaikea jakaa, jos sitä ei jaettavaksi luovuteta.

Singaporen lisäksi kyselyssä olivat mukana Australia, Saksa, Espanja, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.