Muun muassa Decrypt kirjoittaa, että tähän mennessä on louhittu 18,5 miljoonaa bitcoinia. Kun valuutan myyttinen luoja Satoshi Nakamoto sääti aikanaan, että bitcoineja ei voi luoda enempää kuin 21 miljoonaa. Näin ollen louhittavissa on enää 2,5 miljoonaa virtuaalikolikkoa.

Nyt näyttää siltä, että kannattaa pitää kiirettä ehtiäkseen bitcoin-junaan, vai? Ei hätää, bitcoiniin sisäänrakennetun mekanismin ansiosta nyt mitättömältä näyttävän loppukasan louhimiseen arvioidaan menevän yli sata vuotta.

Tämä johtuu puolittamiseksi kutsutusta käytännöstä, joka toteutetaan tietyin väliajoin, viimeksi viime keväänä. Puolittaminen tarkoittaa sitä, että virtuaalihakkua on heilutettava entistä vinhemmin, kun bitcoinin louhijoille maksetut palkkiot ovat puolet pienempiä. Yhden bitcoinlohkon louhimisesta maksetaan nyt 6,25 bitcoinin palkkio.

Kyseessä on bitcoinin historian kolmas puolitus, aiemmat tehtiin 2012 ja 2016. Puolitus on neljän vuoden välein toistuva valuutan ominaisuus, joka torjuu inflaatiota.

Nyt on laskettu, että viimeinen bitcoin on louhittu vuonna 2140. Mitä sen jälkeen? Se lienee asia, josta kenenkään meistä kannattaisi murhetta kantaa.